Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı bankaların euro faiz ödemelerini dolara çevirmelerinin maliyeti, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) varlık alımlarına yeniden başlayabileceğinin işaretini vermesinin ardından, son üç haftanın zirvesinden gevşedi.

Bloomberg'in derlediği verilere göre, üç ay vadeli çapraz kur bazlı swap, Londra saati ile 13:00'te, euribor faizinin 55 baz puan altında seyrediyordu. Bu veri dün eksi 57 ile 19 Mart'tan bu yana en pahalı seviyesindeydi.

Avrupa Merkez bankası icra kurulu üyesi Benoit Coeure, İspanya'ya destek için AMB'nin tahvil alımına yeniden başlayabileceğinin işaretini verdi. Bunun sonucu, nütçe açığını kontrol etmede zorlanacağı endişeleri ile dört gündür düşen İspanya tahvilleri değer kazandı. Bankaların dolar borçlanma maliyetleri, 26 Mart'ta, Avrupa Merkez Bankası'nın uzun dönemli refinansman operasyonlarının (LTRO) bölge bankalarına yönelik güveni artırmasının etkisi ile euribor faizinin 49.5 baz puan altına düşerek son sekiz ayın en düşük seviyesini görmüştü.

Sydney'de Royal Bank of Scotland Group Plc Döviz stratejistlerinden Greg Gibbs, "Para piyasası stresi, AMB'nin LTRO imkanının etkisi ile bankacılık sisteminde paranın halen bol olmasından dolayı kontrol altında kalmaya devam edecek" dedi.

Bir yıl bazında swap fazla değişmeyerek, son bir ayın en yüksek seviyesi olan  euribor faizinin 56 baz puan altında kaldı.

Avrupalı bankaların birbirlerine borç vermedeki isteksizlikleri arttı. Euro gecelik borçlanma faizi ile gecelik endeksli swap arasındaki farkı gösteren Euribor-OIS spreadi, dünkü seviyesi olan 40'tan bugün 41'e yükseldi. Yıla 95 baz puan seviyesinden başlayan bu fark, 40 ile 1 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.