KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, Japonya Merkez Bankası Başkanı'nın açıklamalarının ardınan kayıplarını ikinci gününe de taşıdı. Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa parasal genişlemeyi sürdüreceğini söyledi.

Dolar ise, Fed Başkan yardımcısı Janet Yellen'ın merkez bankasının ultra esnek politikasını savunmasının ardından önemli para birimleri karşısında değer kaybetti. Avustralya doları, ülkede istihdamın beklentinin üzerinde artış kaydetmesiyle destek buldu ve değer kazandı. Euro da, İtalya'nın bugünkü tahvil ihalesinin öncesinde sterlin karşısında 3 ayın en düşüğüne yüzde 0.2 yaklaştı

Piyasanın hâlen daha BOJ'un para politikasını gevşetmek için bir şeyler yapmasını beklediğini söyleyen Mizuho Trust&Banking Co.'nun kıdemli stratejistlerinden Hitoshi Asaoka, bunun da yeni etkilediğini söyledi.

Yen, euro karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 106.27 seviyesinden işlem gördü. Japon yeni, dolar karşısında 80.86'dan 80.91'e geriledi. Dolar, euro karşısında ise yüzde 0.2 zayıflayarak 1.3134 seviyesine çekildi. 9 Nisan'da 82.30 pence seviyesinden 9 Ocak'tan bu yana en düşüğünü test etmesinin ardından bugün 82.47 pencede seyretti.

Shirakawa bugün deflasyonu aşmak ve sürdürülebilir büyüme sağlamanın merkez bankası için çok önemli görevler olduğunu olduğunu söyledi. Japonya Merkez Bankası 14 Şubat'ta tahvil alımlarını 10 trilyon artırmış ve yüzde 1 oranında enflasyon hedefi koymuştu.

Merkez Bankası 10 Nisan'daki toplantısında ise faiz ve varlık alım programında değişiklik yapmadı. Yetkililer 27 Nisan'da tekrar toplanacak.

Advertisement