Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin kontrol alınmasına yönelik çabalar ve ABD'deki kazançlara ilişkin iyimserlik ile İran'dan gelen petrole yönelik endişelerle düşüşe geçen nakliye şirketleri arasında kalan Tokyo Borsası kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldi.

Kazançlarının yüzde 27'sini Kuzey Amerika'da kaydeden Mazda Motor Corp., 4 gün üst üste düşmesinin ardından yüzde 0.8 yükseldi. Hitachi Construction Machinery Corp., bir gazetenin şirketin beklenenden daha fazla operasyonel kâr elde edebileceğini söylemesinin ardından yüzde 2.5 değerlendi. Kawasaki Kisen Kaisha Ltd., İran'dan gelen petrol kargolarının Japon sigortacıların kapsamı dışında bırakılacağına ilişkin endişe üzerine yüzde 3.5 düştü.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.2 kazançla 9,475.16 puana çıkarak, Temmuz 2009'dan bu yana kaydettiği en uzun süreli kayıp döneminden geri sıçradı. Topix Endeksi ise ufak bir değişiklikle günü 805.75 puanla tamamladı.

Halen daha ciddi zorlukların bulunduğuna dikkat çeken Pengana Capital Ltd.'ın yatırım  yöneticisi Tim Schroeders, ABD'de bilanço döneminin başladığını, İspanya ve İtalya'nın ise Avrupa'da sorun olmaya devam ettiğini söyledi.

Nikkei 225 Endeksi bu yıl Japonya Merkez Bankası'nın büyümeyi destekleyici daha fazla önlem uygulayacağına ilişkin iyimserlik ve geçtiğimiz yılki depremin ardından yeniden inşaların hızlanacağı düşüncesiyle yüzde 12 yukarıda seyrediyor. Endeks, Fed'in parasal genişleme beklentilerini azaltması ve Avrupa'da borçlanma maliyetlerinin tırmanmasıyla 3 Nisan'dan bu yana düşüyor.