Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması ve Singapur'un para biriminin değerlenmesini hedefleyeceğini söylemesinin ardından Asya paraları bu haftayı kazançla sonlandırmaya hazırlandı. Asya paralarındaki yükselişe Filipin pezosu öncülük etti.

Singapur Merkez Bankası bugün fiyat baskısını azaltmak için para biriminin işlem bandını genişleteceğini açıkladı. Yuan, Mart ayında bankaların kredilerinin artmasıyla 3. gününde de değer kazandı.

Bank of Singapore Ltd.'ın Döviz stratejistlerinden Sim Moh Siong, Asya'daki büyümenin hâlen daha dirençli olduğunu ve Singapur'un hamlesinin, yetkililerin görünüme ilişkin 6 ay önceye kıyasla daha rahat olduğunu gösterdiğini söyledi.

Filipin pezosu, ABD doları karşısında haftayı yüzde 0.5 yukarıda ve 42.605 seviyesine kapamaya yöneldi. Malezya ringgiti yüzde 0.3 değerlenerek 3.0540 seviyesine, Tayvan doları ise yüzde 0.3 güçlenerek 29.47 düzeyine çıktı.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 3. gününde de yükselerek bu hafta yüzde 0.2 artışla kapadı. Endeksin 60 günlük volatilitesi yüzde 3.27'de seyretti.

Fed Başkanı Ben Bernanke ve Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen bu hafta ABD'nin ekonomik büyümesinin bozulması hâlinde daha fazla genişlemenin gerekebileceğini söyledi.