Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yuan, Çin Merkez Bankası'nın dolar karşısındaki günlük işlem bandını iki katına genişletmesinin ardından, son üç ayın en hızlı değer kaybını yaşadı.

Çin Merkez Bankası, yuanın dolar karşısında, günlük sabitleme seviyesinden yüzde 1 kadar hareket etmesine izin verdi. Bu aralık 2007 yılından bu yana yüzde 0.5 seviyesindeydi. Doların altı önemli para birimi karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi, Avrupa'da borç krizinin derinleşmekte olduğu endişelerine bağlı olarak 13 Nisan'da yüzde 0.8 arttıktan sonra bugün yüzde 0.3'lük bir çıkış gerçekleştirdi. Opsiyonları fiyatlamak için kullanılan kur dalgalanmalarının bir ölçümü olan yuan için bir aylık zımni volatilite 33 baz puan yükselerek yüzde 2.625'e çıktı ve 30 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.
 
DBS Bank (Hong Kong)'da hazine ve piyasalardan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Tommy Ong, "Yuan, yatırımcıların tekrar Avrupa ve biraz da Çin'in büyümesi konularında endişe duymaları ile birlikte zayıfladı" dedi ve "Bu, değer kazanma beklentilerinin çok güçlü olmadığı bir dönemde, Çin'in işlem bandını genişletmesi için iyi bir zaman. Bu, para birimi üzerinde spekülatif yoğunlaşmayı artırmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Yuan yüzde 0.4 düşerek, Şanghay saati ile 09:49'da dolar başına 6.3183'e geriledi.  Yuan erken saatlerde dolar karşısında yüzde 0.35 kadar düşmüştü. Çin Merkez Bankası ise sabitlemeyi yüzde 0.13 aşağıda dolar başına 6.2960 yuan seviyesinden yaptı. Yuan bu seviyeden yüzde 0.46 gevşedi, ancak yeni limitini kullanmadı.