Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'da tahvil faizleri, yarınki borçlanma ihaleleri öncesi son dört ayın en yüksek seviyesine çıkarken, emtia fiyatları düştü ve Avrupa hisseleri değer kazandı.

10 yıl vadeli İspanyol tahvillerinin faizi 14 baz puan yükselerek, Londra saati ile 08:22'de yüzde 6.12'ye çıktı ve Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 yükselirken, MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.3 ve Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1 geriledi. Euro dolar karşısında yüzde 0.6 düşerek 1.3005 dolara geriledi. Japon yeni ise önemli para birimlerinin tümü karşısında güçlendi. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi yüzde 0.9 düştü. Bakır fiyatları yüzde 1.3 düşüşle son üç ayın en düşük seviyesine indi.

İspanya Hazinesi, borçlanma maliyetlerinin Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'i uluslararası yardım çağrısında bulunmaya zorlayan seviyelere yaklaştığı bir ortamda, yarın ve 19 Nisan'da borçlanma ihalelerine çıkacak. Asya'nın en büyük dördüncü ekonomisi Güney Kore'de merkez bankası, Aralık ayında yüzde 3.7 olarak açıkladığı büyüme tahminini, yükselen petrol fiyatlarını ve yavaşlayan küresel toparlanmayı işaret ederek, yüzde 3.5'e düşürdü. Çin Merkez Bankası, 14 Nisan'da, 2007 yılından bu yana ilk kez kurun esnekliğini artırma yönünde karar aldı.

Auckland'da Westpac Banking Corp. stratejistlerinden Imre Speizer, "Eğer İspanya faizleri yükselmeye devam ederse, ülke, Yunanistan gibi, uluslararası yardım isteme noktasına gelebilir" dedi ve "Euro kısa vadede aşağı yönde hareket etme kırılganlığına sahip gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.