Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Bölgesi civarında imalat sanayi Nisan ayında, beş ayın en yavaş hızında genişledi. Bu durum, ABD'de fabrikalardaki genişlemenin ılımlı hale geliyor olabileceğini işaret ediyor.

Fed'in New York branşı tarafından açıklanan genel ekonomik endeks, Mart ayındaki seviyesi olan 20.2'den Nisan ayında beklenmedik bir şekilde 6.6 seviyesine düştü. Bu sonuç, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin en düşüğünün bile altında çıktı. Ekonomistler bu verinin Nisan ayında 18'e gerilemesini bekliyorlardı. Empiere State Endeksi olarak da adlandırılan ve New York, kuzey New Jersey ve güney Connecticut'ı kapsayan bu endeksin sıfır seviyesinin üzerinde çıkması, sektörde genişlemeyi işaret ediyor.

BNP Paribas'ın New York ofisinden kıdemli ABD ekonomisti Jeremy Lawson, "İmalat sanayi son dönem itibariyle oldukça iyi bir performans gösterdi" dedi ve "Güçlü ancak mükemmel olmayan bir büyüme görüyoruz ve bunun devam etmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg News'un anketine katılan 56 ekonomistin tahminleri 10 ile 22 arasında kaldı.

Empire State'in yeni siparişler göstergesi Nisan ayında, 6.8'den 6.5'e düşerken, nakliye ölçümü 18.2 seviyesinden 6.4 seviyesine hızlı bir düşüş gerçekleştirdi.

Fabrika istihdam endeksi 13.6 seviyesinden, Nisan ayında 19.3 seviyesine yükseldi.

Fed'in ödenen fiyatlar endeks Nisan ayında, 50.6'dan 45.8'e geriledi. Fabrika çalışma haftası endeksi ise 18.5'ten 6'ya indi.