Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizindeki İspanya'da artan kötü krediler, hükümetin, kamu finansmanına daha fazla zarar vermeden bankaları temizleyeceğikonusunda yatırımcıları ikna edip edemeyeceğine ilişkin şüpheleri çoğaltıyor.

Takipteki kredilerin, toplam kredilere oranı Ocak ayında yüzde 7.91 ile 1994'ten bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. İspanya Merkez Bankası'nın verilerine göre, bu oran 2007'de yüzde 1'in altındaydı. Banka bugün Şubat ayı verilerini açıklayacak.

Yüzde 24'lerde seyreden işsizlik oranının, ülkenin kredi patlamasında biriktirilen kredilerin kalitesini düşürmesi ve bankaların yeni kredi iştahlarını azaltmasıyla, temerrütler artıyor ve krediler de rekor seviyede geriliyor. İspanya'nın takipteki kredilerine ilişkin şüpheler, banka hisselerini aşağı çekerek, borçlanma maliyetlerini tırmandırıyor.

İspanya konusundaki endişelerden birini şarta bağlı yükümlülüklerin, merkezi hükümetlere geçmesi olarak ifade eden Pacific Investment Management Co.'nun portföy yönetimi başkanı Andrew Bosomworth, işsizlik oranı ve ekonominin durumu göz önüne alındığında, takipteki kredilerin artmaktan başka seçeneğinin bulunmadığını söyledi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da yatırımcıları, İspanya'nın borçlarını kontrol altına alabileceğine ikna etmeye çalışıyor. Bütçe açığı/GSYH oranını 2 sene içinde yüzde 8.5'ten yüzde 3'e çekmeye çalışan Rajoy, kötü kredi riskini de tetikliyor.