Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Capital Market Authority/Sermaye Piyasası Kurumu'nun (CMA), ekonomik kriz yaşayan Kıbrıs Rum kesimini, borçlarını ödeyemeyen-iflas etmiş 10 ülke arasında birinci sıraya yerleştirdiği bildirildi.

Rum Simerini gazetesinin haberine göre, ekonomistler, CMA'nın Rum yönetimini borcunu ödeyemeyenler listesinin başına yerleştirmesini, ''tehlike çanlarının çalmakta olduğu'' şeklinde yorumladı.

Habere göre, Rum yönetiminin CMA tarafından, önümüzdeki 5 yıl içerisinde devlet düzeyindeki borçlarını ödemesi zor olacak ülkeler listesinin birinci sırasına yerleştirilmesinin başlıca nedeni, Rum yönetiminin bankacılık sektörünü desteklemek zorunda kalma ihtimali.

Bunun bir devlet için kabus bir senaryo olduğuna işaret eden gazete, Rum yönetiminin ilk kez bu listede yer aldığını, bunun da Rum bankalarının Yunan bankalarından tahvil satın almaları ve devletin bankacılık sektörünü desteklemek zorunda kalabilecek olmasından kaynaklandığını aktardı.

Habere göre, ilgili liste CMA tarafından yayınlanıyor ve bu liste Borsa dışı piyasalarının bağımsız verilerine kaynak teşkil ediyor. Ekonomisi sorunlu görülen Portekiz şu anda ilgili listede ikinci sırada bulunuyor, borçlarını önümüzdeki 5 yıl içerisinde ödemeyi başarma ihtimali daha yüksek görülüyor.

İlgili araştırmada Kıbrıs Rum kesiminin aslında; borçları tıraş edildikten sonra listenin ilk sırasından düşen Yunanistan'ın yerine geçtiği belirtiliyor.

Rum Maliye Bakanlığı'ndan bir kaynak, bu aşamada Kıbrıs Rum ekonomisinde gözlemlenmekte olan zafiyetin bankacılık sistemiyle devam ettiğini söyledi.

Öte yandan, IMF 2012-2013 bahar raporunda, Kıbrıs Rum kesimi için bu yıl resesyon, gelecek yıl için ise yüzde 0,8 büyüme öngörüyor.