KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalyan ve İspanyol tahvilleri, G-20 ülkelerinin, Avrupa borç krizinin küresel büyüme için halen risk oluşturduğunu kaydetmelerinin ardından değer yitirdi.

Bu kayıplar sonucu, 10 yıl vadeli İspanya tahvillerinin faizi, üç gün sonra tekrar yüzde 6 seviyesinin üzerine çıktı. Maliye bakanları Washington'da biraraya gelen G-20 ülkeleri, Bloomberg News'un elde ettiği açıklama taslağına göre, Avrupa'daki durumu, dünya ekonomisine yük oluşturan faktörler arasında birinci olarak gösterdi. 10 yıl vadeli Fransa tahvillerinin faizi, 22 Nisan'da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu öncesi yaklaşık üç ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Edinburgh'da RIA Capital Markets Ltd. stratejistlerinden Nick Stamenkovic, "İspanya'nın mali görünümüne ilişkin mevcut bekleyişler halen oldukça tedirgin" dedi ve Fransa'da seçimlerin başlaması ile birlikte, yatırımcılar risk piyasalarına karşı savunma durumunda kalır. Bu durum kısa vadede devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli İspanyol tahvillerinin faizi beş baz puan ya da 0.05 yüzde puanı artarak, Londra saati ile 09:42'de yüzde 5.98'e yükseldi. Bu kağıdın faizi gün içinde yüzde 6.04'e kadar çıktı. Mart 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.85 faizli tahvillerin fiyatı 0.365 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 3.65 euro düşerek 99.06'ya indi. 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi ise altı baz puanlık çıkışla yüzde 5.67'ye ulaştı.

10 yıl vadeli Fransız tahvillerinin faizi, yüzde 3.17 ile 25 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, biraz geriledi ve önceki kapanışına göre fazla değişmeyerek yüzde 3.10 seviyesinde kaldı. 10 yıl vadeli Alman tahvilleri yerine aynı vadede Fransız tahvillerini tutmak için yatırımcıların istedikleri ekstra faiz 149 baz puana kadar çıkarak Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Citigroup Inc., Fransa'nın kredi notunun önümüzdeki iki ila üç yıllık sürede düşürülmesini beklediğini kaydetti.

Advertisement