GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Lukas Papademos, Yunan bankalarının yeniden sermayelendirilmesi planı çerçevesinde, dün Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) tarafından 25 milyar euronun Yunanistan Finansal İstikrar Fonu'na aktarıldığını bildirdi.

EFSF'nin, Yunan bankalarının, ülkenin özel sektör kreditörlere borcunun silinmesi amacıyla gerçekleştirilen PSI tahvil takası anlaşmasından kaynaklanan kayıplarını dengeleyeceğini söyleyen Papademos, bu destek olmadan Yunan bankacılık sektörünün düzgün bir şekilde işleyemeyeceğini belirtti.

Yunan bankalarının kayıplarının Borsa kapanışının hemen ardından açıklanması beklenirken toplamda bu rakamın 50 milyar euro kadar olduğu tahmin ediliyor.

Yunanistan'a verilen bu kaynağın kısa vadeli EFSF tahvili şeklinde olduğu belirtilirken, Yunanistan Finansal İstikrar Fonu'nun 23,5 milyar euro tutarındaki ikinci taksiti de Haziran ayında alması bekleniyor.

Yunanistan Merkez Bankası, sermaye yeterliliklerine bakarak her finansal kuruluşun sermaye ihtiyacını belirlerken, fondan yararlanma koşulları ortaya koyularak süreç tamamlanacak ve karar için özel bir kabine toplantısı düzenlenecek.

Orijinal plan çerçevesinde bankaların yeniden sermayelendirilmesi planının eylül ayı sonunda tamamlanması bekleniyor. Yeni bir stres testine tabi tutulacak bankaların sermaye yeterlilik oranlarının yüzde 10 olması gerekiyor.

Sürdürülebilir sermaye artırımı planı sunabilen bankalara özel sektör katılımı ile bir devlet desteği sağlanacak.

Bankalar, Yunanistan Finansal İstikrar Fonu'ndan (HFSF) ortak hisseler ve hisse senetlerine dönüştürülebilir tahviller şeklinde yararlanabilecek.

Advertisement