Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hollanda ve Fransa'daki siyasi belirsizliğin Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişeleri artırmasının ardından başlayan küresel satışlara ABD de dahil oldu.

Bank of America Corp., Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin yasa koyucuların kemer sıkma politakaları konusunda anlaşmazlığa düşmesi sonucunda istifa teklifi yapması ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin başkanlık yarışının ilk turunu kaybetmesinin peşisıra gelen Avrupalı bankalardaki düşüşü sürdürdü ve yüzde 2.2 geriledi. Wal-Mart Stores Inc. Meksika'daki bir rüşvet olayının ardından yüzde 4.7 değer kaybettti.

Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 0.8 düşüşle 1,366.94 puana geriledi. Dow Jones Endeksi ise yüzde 0.8 kayıpla 12,927.17 puan oldu. Russell 2000 Endeksi yüzde 1.5 düşerek 791.85 puandan işlem gördü. Endekste 6.6 milyar hisse el değiştirdi ve 3 aylık ortalamanın yüzde 2.5 gerisinde kaldı.

PIMCO'nun CEO'su Muhammed El-Erian, piyasaların Avrupa'daki karmaşık ulusal siyasetin, ekonomik ve finansal şartları nasıl etkileyebileceğini algılamaya başladığına dikkat çekti.

Hollanda Başbakanı'nın, Özgürlük partisi başkanı Geert Wilders ile bütçe görüşmelerinde kemer sıkma politikaları konusunda anlaşmazlık yaşamasının ardından Hong Kong'tan Paris'e ve Sao Paolo'ya kadar küresel çapta bir satış modu görüldü. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve rakibi François Hollande yarışın ikinci turuna hazırlanmaya başladı.