KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kemer sıkma programlarına giderek daha fazla tepki göstermeye başlayan Avrupa, borç krizinin çözümü için bütçe kesintilerini savunan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de işini zorlaştırıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, başkanlık yarışındaki ilk turu kaybetti ve genellikle bütçe konusunda bilinçli olan Hollanda'daki ekstra harcama kesintilerine karşı isyanlar da ülkenin başbakanı Mark Rutte'nin koalisyonunu erken bir ayrılmanın eşiğine getirdi.

Yunanistan'da seçim kapmanyasına dönüşen kemer sıkma politikaları karşıtı söylemlerle birlikte Avrupa'da artan tepkiler, Almanya'nın sunduğu çözüm stratejisine ilişkin yeni şüphelere neden oldu.

Eski Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, disiplin yolunda önemli adımlar atıldığını, ancak ikinci ayak olan büyüme, birlik ve yatırımların hâlen daha çözülmesi gerektiğini söyledi.

Tahvil yatırımcıları, Hollanda, Belçika, İspanya ve İtalya piyasaların krizin çözümüne ilişkin sıkıntılar yaşanmasıyla paralarını Almanya'ya kaydırdı ve bunun sonucunda euro düşüşe geçti. Almanya'nın 5 yıllık tahvil faizleri euro döneminin dip seviyesi olan yüzde 0.61 seviyesine gerilerken, Hollanda'daki 5 yıllık tahvillerin getirisi ile Almanya'nınkiler arasındaki fark 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Bölgede gerilim, hizmet ve fabrika üretiminin Nisan'da beklentinin üzerinde gerilemesiyle daha da derinleşti. 

Advertisement