KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Avrupa'da bütçe kısıntılarına yönelik tepkilerin güçlenmesinden olumsuz etkileniyor. Asya hisse senetleri düşerken, güvenli liman niteliğindeki yen deer kazandı. Öte yandan, Avustralya'da enflasyonun beklenmedik şekilde yavaşlaması sonrası Avustralya doları değer kaybetti ve ülkenin 10 yıllık tahvillerinin faizi rekor seviyeye geriledi.

Avutsralya doları ABD doları karşısında yüzde 0.6 düşerek, Tokyo saati ile 12:30'da 1.0256 ABD doları seviyesine indi. 10 yıl vadeli Avustralya tahvillerinin faizi 12 baz puan düşüşle yüzde 3.643'e kadar geriledi. Yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 düşerken, Japonya'da Nikkei Endeksi yüzde 1.2 geriledi. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1 yükseldi ve bakır yüzde 0.3 değer kazandı.

Avustralya'da çekirdek tüketici fiyatları geçen çeyrekte ekonomistlerin tahminlerinden daha yavaş arttı ve bu durum, merkez bankasına faiz indirimlerini sürdürme konusunda kapasite yarattı.Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun galibi Francois Hollande, dün yaptığı açıklamada, Avrupa'daki kemer sıkma tedbirlerinin çaresizliği artırdığını söyledi. Bugün açıklancak olan ABD Tüketici Güveni endeksi verisinin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, ikinci ay üst üste düşmesi ve konut satışlarının artış göstermesi bekleniyor.

BlackRock Inc.'nin Hong Kong ofisinden temel hisse senetleri küresel yatırım müdürü Quintin Price, "Avrupa'da tedirginliğin yoğunlaştığı bir dönem" dedi ve "Kemer sıkma politikalarına direnci görüyorsunuz. Avrupa dikkatlerin merkezinde olmaya devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Advertisement