KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de büyümenin öncü göstergelerinden birinin yavaşlamaya işaret etmesi ve Hollanda başbakanının kemer sıkma önlemlerinden kaynaklanan anlaşmazlıktan ötürü istifa etmesinin ardından Tokyo Borsası dördüncü gününde de geriledi. Nikkei 225 Endeksi son 2 ayın en düşük kapanşına yöneldi.

En büyük pazarı olarak Avrupa'yı gören fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 1.2 değer kaybetti. satışlarının neredeyse üçte birini Çin'de gerçekleştire elektronik parçaları üreticisi TDK Corp. yüzde 1.6 geriledi. Dünyanın en büyük bellek çipi testerları üreticisi Advantest Corp., 3 çeyrekten bu yana ilk kez kar elde etti haberinin ardından yüzde 4.7 primlendi.

Avrupa'nın borç krizini çözme stratejisinin büyüme yeteneğine zarar verdiğine ilişkin endişelerin giderek arttığını belirten Tokyo'daki Amundi Japan Ltd.'ın başekonomisti Akio Yoshino, bölgedeki büyümenin beklentinin üzerinde kötülemesi hâlinde sorunların daha da tırmanabileceğini söyledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.9 düşüşle 9,452.45 puana gerileyerek 17 Şubat'tan bu yana en düşük kapanışına yöneldi. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük hareketli ortalaasının yüzde 20 altında seyretti. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.7 kayıpla 803.66 puandan işlem gördü. Endekste değer kazanan hisselerin 3 katı kadar hisse değer kaybetti.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri bugün yüzde 0.2 yukarıda seyrediyor. S&P 500 Endeksi dün Hollanda ve Fransa'daki siyasi belirsizliklerin etkisiyle yüzde 0.8 düşüş kaydetti.

Advertisement