Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bölgeler arası gelişmişlik düzeyi farkını ortadan kaldıracak olan bir yatırım döneminin önündeki engellerin kaldırılmasının, kendilerinin görevi olduğunu belirterek, ''Toplantıda, (26 Nisan'da bankaların ve sigorta şirketlerinin genel müdürleriyle yapılacak toplantı) Yeni Teşvik Sistemi'ni anlatacağım ve bilhassa bu ortamda, bankacı ve sigortacılarımızın, yapılacak yatırımları köstekleyen değil, destekleyen bir anlayış içinde olmaları konusundaki görüşlerimi ifade edeceğim'' dedi.

Çağlayan, Türkiye ile Kamerun arasındaki ''Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'' imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Çağlayan, bir soru üzerine, Yeni Teşvik Sistemi'ni gittikleri her ülkede anlattıklarını ve bu konuda uluslararası alanda ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi.

Sistemle, Türkiye'yi 6 bölgeye ayırdıklarını ve 6. bölgenin daha fazla yatırım alabilmesi için buraya bir anlamda pozitif ayrımcılık yaptıklarını dile getiren Çağlayan, bu konudaki her türlü altyapının sağlanmasına da gayret gösterdiklerini ifade etti.

Bakan Çağlayan, Yeni Teşvik Sistemi'ni bugün yapılacak AK Parti Grup Toplantısı'nda milletvekillerine de anlatacağını belirterek, ''Milletvekillerinin de bu konuda varsa soruları alınacak ve inşallah bugün mali düzenlemeler, yani gerek 3 vergi kanununda yapılacak değişiklik gerek Sosyal Güvenlik Kanunu'nda yapılacak değişiklik, inşallah bugün Meclis'e gidecek ve ilgili komisyonda görüşüldükten sonra Genel Kurul'da ümit ediyorum birkaç gün içinde sonuçlanarak teşvik sisteminin hukuki altyapısı da bitmiş olacaktır'' diye konuştu.

-''Doğu ve Güneydoğu'daki yatırımcıların şikayetleri var''-

Bu çalışmalar sürerken, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yatırım yapmak isteyenlerin bazı konulardaki şikayetlerinin kendisine ulaştığını aktaran Çağlayan, şöyle devam etti:

''Doğu ve Güneydoğu'daki firmalarımızın elindeki gayrimenkullerin, ipotek olarak bazı bankalarca kabul edilmemesi ve yine aynı bölgelerde yapılan yatırımların veya alınan araç gereçlerin bazı sigorta şirketlerince sigortalarının yapılmadığı konusunda çeşitli şikayetler geldi. Bölgeler arası gelişmişlik düzeyi farkını ortadan kaldıracak olan bir yatırım döneminin önündeki engellerin kaldırılması hükümet olarak bizim, bakan olarak da benim görevim.

26 Nisan'da İstanbul'daki Forum'un (Türkiye'nin 2023 vizyonunun ele alınacağı Forum İstanbul'un 11. buluşması) ardından Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın'a, bankaların genel müdürleriyle bir görüşme yapmak istediğimi ifade ettim. Bu toplantıya sigorta şirketlerinin genel müdürlerini de davet ettik. Toplantıda, Yeni Teşvik Sistemi'ni anlatacağım ve bilhassa bu ortamda, bankacı ve sigortacılarımızın, yapılacak yatırımları köstekleyen değil, destekleyen bir anlayış içinde olmaları konusundaki görüşlerimi ifade edeceğim.''

Bunun yanı sıra kendilerinin, bankalara ve sigorta şirketlerine ''Bunu şöyle yapın, bunu böyle yapın'' gibi bir şey söylemeye hakları olmadığını da ifade eden Çağlayan, ''Zaten bankaların ve sigorta şirketlerinin, bu görüşmenin sonucunda gereken ilgi ve alakayı göstereceğinden hiç bir şüphem olmadığını ifade etmek istiyorum'' dedi.

Bakan Çağlayan, söz konusu toplantının ardından Hüseyin Aydın'la birlikte, bir açıklama yapabileceklerini sözlerine ekledi.