KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar, Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu önde bitiren Sosyalist aday Francois Hollande’nin kemer sıkma tedbirlerinin gevşetilmesi yönündeki çağrısının olumsuz karşılanması ile birlikte Fransız tahvillerinden uzaklaşıyor.

Bloomberg ve the European Federation of Financial Analysts Societies tarafından derlenen verilere göre, Fransız borçlanma kağıtları bu ay, İtalya ve İspanya'nınkilerin ardından en kötü performans gösteren tahviller oldu. Fransa tahvilleri dün, Hollande'nin 22 Nisan'daki seçimin ilk turunu Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin önünde tamamlamasının ardından kısa süreliğine düştü.

JPMorgan Asset Management'ın Londra ofisinden küresel stratejist Tom Elliott, "Henüz Fransız tahvillerini alma zamanı değil" dedi ve "Tahvil piyasası, Sosyalist Hollande'nin nasıl tavır alacağı ya da merkeze yakın bir cumhurbaşkanı olup olmayacağı konusunda kararsız" değerlendirmesinde bulundu.

6 Mayıs'ta cumhurbaşkanını belirleyecek ikinci tur öncesi kamuoyu yoklamalarında Sarkozy'nin önünde giden Hollande için, tedirgin piyasalar, yatırımcıların, Avrupa ve kendi ülkesindeki kriz ortamında ekonomiye yönelik özeni konusunda emin olmak istediğini işaret ediyor. Hollande, Sarkozy'nin satış vergilerini artırma ve istihdam maliyetlerini düşürmeye yönelik planını tersine çevireceğine dikkat çekiyor. Hollande ayrıca, Euro Bölgesi'nin büyümeye yönelik taahhüt içeren ve mali anlaşma olarak adlandırılan paktı da müzakere etmek istiyor.

Bu ayki yüzde 1.2'lik kayıp, Fransız tahvillerini, yüzde 1.1 düşüş gösteren Yunan tahvillerinin bulunduğu lige düşürdü. 10 yıllık Alman tahvilleri yerine aynı vadedeki Fransız kağıtlarını tutmak için yatırımcıların istediği ekstra faiz 145 baz puana çıktı. Bu fark beş hafta önce 95 baz puan düzeyindeydi. Bu dönemde, 10 yıl vadeli Fransa tahvillerinin faizi yüzde 2.9'dan yüzde 3.1'e yükseldi.

Advertisement