Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin 20 kentinde konut fiyatlarındaki düşüş Şubat ayında yavaşladı. Bu durum, gayrımenkul piyasasının bir miktar istikrar kazandığını işaret ediyor.

S&P/Case-Shiller 20 kentteki konut fiyatları Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.5 düştü ve son 12 ayın en yavaş düşüşünü gösterdi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 3.4 düşmesi bekleniyordu.

Konut değerlerinin istikrar kazanması, olası alıcıların güvenlerinin artması ile birlikte, konut endüstrisinde süregelen bir sıçrama için zemin oluşturuyor. Borçlanma maliyetlerinin rekor düşük seviye yakınlarında olması ve istihdamdaki artışlar, piyasanın hacizli konut sayısındaki artışın etkisini dengelemesine yardımcı olabilir. Bu durum, konut piyasasının artık ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturmayabileceğini işaret ediyor.

Philadelphia'da PNC Financial Services Group Inc. kıdemli ekonomisti Gus Faucher, "İstihdam piyasasındaki iyileşmeyle birlikte, süregelen yüksek alım gücü ve daha iyi hale gelen Tüketici Güveninin yanında, mortgage kredilerine daha kolay giriş ve artan talep, konut satışlarında iyileşme getirecek" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg News'un anketine katılan 31 ekonmistin konut fiyatları tahmini yüzde 3 düşüş ile yüzde 3.8 düşüş arasında kaldı. Case-Shiller endeksi üç aylık ortalamaya dayanıyor ve bu yüzden, Şubat ayıo verileri, Aralık ve Ocak ayındaki işlemlerden etkileniyor.