Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri Mart ayında son üç yılın en hızlı düşüşünü gösterdi. Bu durum, imalat sanayinin büyümeye bu yıl daha az katkı sağlayacağını işaret ediyor.

Kullanım ömrü en az üç yıl olan mallara yönelik siparişler Mart ayında yüzde 4.2 düşerek, Ocak 2009'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Bu veri Şubat ayında revize rakamla yüzde 1.9 artış göstermişti. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, bu verinin yüzde 1.7 düşmesi bekleniyordu.

Avrupa ve Çin'deki yavaşlama ABD ihracatını olumsuz etkileyebilir ve işletme yatırımlarının son 10 yılda en güçlü 10 çeyreklik performans göstermesinin ardından yavaşlaması da imalat sanayinde yavaşlamaya yol açabilir. Öte yandan, ABD'de, otomobil sektöründe ertelenmiş taleplerin öncülüğünde satışlarda görülen iyileşme de, 3M Co.'dan Texas Instruments Inc.'ye kadar bazı önemli şirketlere destek sağlıyor.

Chester, Pennsylvania'da Moody’s Analytics Inc. kıdemli ekonomist Ryan Sweet, "Fabrika üretiminin önümüzdeki birkaç ay için daha düşük vitese geçeceği yolunda bazı işaretler var" dedi ve "Düzenli bir aşağı hareket göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan 81 ekonomistin tahminleri yüzde 4 düşüş ile yüzde 2.2 artış arasında kaldı.

Ulaşım ekipmanları hariç dayanıklı tüketim malları siparişleri ise, Şubat ayındaki yüzde 1.92luk yükselişin ardından Mart ayında yüzde 1.1 düştü. Beklenti bu verinin yüzde 0.5 yükselmesi yönündeydi.

Sivil uçak siparişlerindeki yüzde 48'lik düşüşün öncülüğünde, ulaşım ekipmanlarına yönelik talep Mart ayında yüzde 12.5 gerileyerek, Kasım 2010'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. ABD'nin en büyük uçak üreticisi Boeing Co., geçen ay 53 uçaklık sipariş aldığını açıkladı. Şirket Şubat ayında 237 uçak siparişi almıştı.