Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'da resesyonun bütçe açığını azaltma yolundaki çabaları zayıflatması ile birlikte, yatırımcıların hükümetin finans sistemini kurtarmak zorunda kalacağı spekülasyonlarının olduğu bir ortamda, bankaların zarar riski 10 yıl vadeli İspanyol tahvil faizinin yüzde 6 civaronda kalmasına neden oluyor.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Başbakan Mariano Rajoy'un artan işsizlik ve daralan ekonomi ile birlikte, yatırımcıları kamu maliyesini kontrol alabileceğine ikna etmede zorlanmasının etkisi ile, bu yıl 70 baz puan yükseldi. Bankalar, sorunlu kredilerin yaklaşık 20 yılın en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte, başbakanın çabalarını bozma tehdidini getiriyor.

Fidelity Investments'ın uluslararası tahvil portföy yönetim müdürü Jamie Stuttard, "İspanya muhtemelen hem bankacılık hem de kamu sektöründe desteğe ihtiyaç duyacak" dedi ve "Devlet tahvili piyasası anahtarı elinde tutuyor" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli İspanyol tahvillerinin faizi bu ay yedi işlem gününde yüzde 6 seviyesinin üzerinde kaldı ve bu durum, borçlanma maliyetlerinin yunanistan, İrlanda ve Portekiz'i yardım istemek zorunda bırakan seviyelere ulaşabileceği endişelerini artırdı. Bu kağıdın faizi dün yüzde 5.80 seviyesindeydi.

İspanyol tahvilleri, Avrupa'da Yunan tahvillerinden sonra en kötü performansı gösteren grup oldu.