KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de konut alımı için imzalanan kontrat sayısı Mart ayında, düşük faiz oranlarının daha fazla alıcıyı piyasaya çekmesinin etkisi ile beklenenden daha hızlı arttı.

Askıda konut satışları endeksi Mart ayında yüzde 4.1 artarak 101.4'e çıktı ve Nisan 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu veri, Şubat ayında yüzde 0.5 düşüşten yüzde 0.4 artışa revize edildi. Bloomberg News'un anketine katılan 43 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 1 artması bekleniyordu.

İstihdam piyasasındaki iyileşme ve mortgage faizlerinin rekor düşük seviye yakınlarında seyretmesi, konut piyasasının istikrar kazanmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda, konut sektörü, artan hacizli konut sayısından gelen baskı, sıkılaştırılan kredi koşulları ve düşük emlak değerlerinden kaynaklanan baskı nedeniyle ekonominin en zayıf halkası olmaya devam ediyor.

BNP Paribas SA'nın New York ofisi ekonomistlerinden Yelena Shulyatyeva, veri öncesi yaptığı değerlendirmede, "Bu yıl konut talebi ılımlı bir şekilde toparlanmaya devam edecek" dedi ve "Böyle olsa bile, yeni hacizler muhtemelen fiyatları yılın ikinci yarısında aşağı itecek" yorumunda bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin askıda konut satışları verisi için tahminleri, yüzde 3.7 düşüş ile yüzde 0.5 artış arasında değişti.

Askıda konut satışları verisi, konut alımı için imzalanan kontratları takip ettiği için, konut piyasasının bir öncü göstergesi olarak değerlendiriliyor. İkinci el konut alışları, genel olarak bir ya da iki aylık süre sonrası kontrat kapatıldığında gerçekleşiyor ve bu işlemler geçen yıl konut piyasasının yüzde 93'ünü oluşturdu.

Advertisement