Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya tahvilleri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s'un (S&P) ülke kredi notunu düşürmesi ve bunun da Avrupa'da krizin yayılmakta olduğu endişelerini artırması sonucu değer kaybetti. Bu hareket, Avryupa'nın diğer yüksek faizli ülke tahvillerine satış getirdi.

Öte yandan, Alman tahvilleri yükseldi ve iki ve beş yıllık Almanya tahvillerinin faizleri, güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelik talebin artmasının etkisi ile rekor seviyelere düştü. Bu düşüşün ardından, Almanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi üç ay vadeli ABD bonolarının faizinin altına indi. İtalyan tahvilleri, Hazine'nin 6.25 milyar euro (8.2 milyar dolar) tutarında  borçlanma ihalesine çıkmaya hazırlanması ile birlikte değer kaybetti. İspanya'nın iki yıl vadeli tahvilleri, ülkede işsizlik oranının son 18 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının etkisi ile son iki haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Hollanda'nın Utrecht kentinde Rabobank Nederland piyasa ekonomisti Elwin de Groot, "Piyasanın havası bozuluyor ve hikayenin bir kısmı, elbette, İspanya'nın görünümüyle ilişkili ve not indirimi duruma yardımcı olmuyor" dedi ve "Almanya'da kısa vadeli borçlanma kağıtlarının faizleri neredeyse sıfır. Bu çılgınca" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli İspanyol tahvillerinin faizi 13 baz puan ya da 0.13 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 09:21'de yüzde 5.96'ya çıktı. Bu kağıdın faizi gün içinde 17 baz puan yükselerek yüzde 6 seviyesini gördü. Ocak 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.85 faizli tahvilin fiyatı 0.95 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 9.50 euro düşerek 99.145'e indi. İki yıl vadeli tahvillerin faizi 22 baz puan kadar çıkarak yüzde 3.49'a ulaştı.

S&P, ekonomideki resesyonun bütçe açıklarını kısma çabalarını olumsuz etkilemesinden dolayı İspanya'nın kredi notunu "A"dan "BBB+"ya düşürdü ve görünümünü negatif olarak belirledi. 10 yıl vadeli İspanya tahvillerinin faizi, Başbakan Mariano Rajoy'un, uluslararası yatırımcıları dış yardıma ihtiyaç olmadığı konusunda ikna etmede zorlanmasından dolayı bu yıl 80 baz puanın üzerinde artış gösterdi.