Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'de yavaşlamakta olan ekonominin şirket karlarını olumsuz etkileyebileceği ve İspanya'nın kredi notunun düşürülmesinin Avrupa borç krizini kötüleştirebileceği endişeleri ile değer kaybetti ve bu haftaki kaybını genişletti.

Çin'in piyasa değeri açısından en büyük altın madencilik şirketi Zijin Mining Group Co., ilk çeyrek karının, maliyetlerin artmasına bağlı olarak düştüğünü açıklamasının ardından yüzde 8.6 düştü. Asya'nın en büyük rafinerisi olan China Petroleum & Chemical Corp., net gelirindeki düşüşün etkisi ile son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi. Samsung Electronics Co., çeyrek dönem karının beklenenden fazla bir artış göstermesi sonrası yüzde 2.5 prim yaptı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 düşerek, Hong Kong saati ile 15:20'de 1,014.31 puana geriledi ve haftalık kaybını yüzde 0.7'ye genişletti. Endeks bu hareketle brilikte, altıncı hafta üst üste kayıp yaşamaya hazırlanıyor. Bu, Ekim 2008'den bu yana en uzun süreli haftalık düşüşü işaret ediyor. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi bugün yüzde 0.4 düşerken, Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.6 yükseldi.

Bangkok'da Kasikorn Securities Co. Ltd. yatırım stratejisti Kavee Chukitkasem, "Çin'in Asya'da yeniden büyümenin temel motoru olabilmesi biraz zaman alacak" dedi ve "Avrupa'nın borç sorunu, İspanya'nın diğer bir saatli bombaya dönüşebileceği bir ortamda, halen piyasalar üzerinde yük oluşturacak" değerlendirmesinde bulundu.

S&P, hükümetin bankacılık sektörüne ilave destek sağlamak zorunda kalabileceği endişelerine bağlı olarak, İspanya'nın kredi notunu dün bu yıl ikinci kez düşürdü. İspanya'nın borçlanma maliyetleri, Başbakan Mariano Rajoy'un daralan ekonomi ortamında kemer sıkma tedbirlerini uygulamada zorluk çekmesi nedeniye artıyor.