Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Koreli imalatçıların güvenindeki artış, şirket kazançlarının beklentinin üzerinde gelmesi ve Avustralya Merkez Bankası'nın yarınki toplantısında faiz indirimi beklenmesiyle Asya Borsaları yükseldi.

Australia&New Zealand Banking Group Ltd., Avustralya Merkez Bankası'nın ekonomik büyümeyi desteklemek için politika faizini düşüreceği spekülasyonu üzerine yüzde 1.1 değer kazandı. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., bakır vadelilerindeki artışın etkisiyle yüzde 1.6 yükseldi. Güney Kore'nin en büyük 2. gemi inşaatçısı Samsung Heavy Industries Co., beklentinin üzerinde kazanç açıklamasının ardından yüzde 5.7 primlendi.

Avustralya'daki tüketicilerin zorlandığına dikkat çeken Sidney'deki Kapstream Capital Pty'nin yönetici direktörü ve kurucusu Kumar Palghat, merkez bankasının faizleri 50 baz puan düşürmesi gerektiğini, bunun, ekonomiyi yeniden hızlandırmak için anlamlı bir oran olacağını söyledi.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 kazançla 440.28 puana çıktı ve kazançlarını 5. gününe de taşıyarak 23 Ocak'tan bu yana en iyi performansına işaret etti. Endekste düşüş kaydeden her hisseye karşılık 2 hisse değerlendi. Asya Pasifik Endeksi bu ayı, şirket kazançlarının, Avrupa'nın borç krizini kontrol altına almakta zorlanacağına ilişkin endişeleri dengelemesiyle yüzde 0.2 yukarıda tamamlamaya hazırlanıyor.

Avustralya'daki S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.7 artışla Ağustos'tan bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. Yeni Zelanda'nın NZX 50 Endeksi, ülkedeki konut inşaat izinlerinin Mart'ta son 2 yılın zirvesine tırmanmasıyla yüzde 0.7 primlendi. Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi yüzde 1.1 yükseldi.