Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de imalatın Nisan'da beklenmedik şekilde yükselmesi ve Çin'de satın alma yöneticileri PMI imalat endeksinin artış kaydederek, büyümenin geri sıçrayabileceğinin sinyalini vermesiyle Japon hisseleri değer kazandı.

Satışlarının yüzde 20'sini ABD dışında kaydeden tüketici elektronikleri şirketi Sony Corp., yendeki zayıflamanın ardından yüzde 0.6 yükseldi. Çin'deki şirketler için robot üreten Fanuc Corp. yüzde 2.5 değerlendi. Kansai Electric Co., şirketin Ohi'deki nükleer reaktörlerinin bu ay yeniden başlatılmayabileceğine ilişkin haber üzerine yüzde 1.2 geriledi.

Dünya genelinde üretimdeki artışın Japon ekonomisi için olumlu olduğunu belirten Mitsubishi UFJ Asset Management Co.'nun stratejistlerinden Kiyoshi Ishigane, imalattaki artışın yalnızca ABD değil, Çin, Avrupa ve  diğer ülkelerin de Japonya'dan temel parçaları ihraç etmek zorunda olduğunu söyledi.

Topix Endeksi yüzde 0.5 kazançla 793.29 puana çıkarken, Nikkei 225 Endeksi de yüzde 0.4 artışla 9,391.05 puana yükseldi. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 33 altında seyretti.