KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de imalatın daha hızlı büyümesi ve ülkedeki iki Borsanın, yatırımcıları çekmek için işlem ücretlerini yüzde 25 düşüreceğini açıklamasının ardından Çin Borsası son 2 haftanın en büyük artışına işaret etti.

Citic Securities Co. ve Haitong Securities Co., regülatörlerin hamlesinin hisse işlemlerini destekleyebileceği spekülasyonu üzerine aracı şirketler arasındaki yükselişe öncülük etti. Çin'de satın alma yöneticileri PMI endeksinin nisanda 53.3 puan ile son 1 yılın en hızlı büyümesini kaydetmesinin ardından Jiangxi Copper Co. ve Yunnan Copper Industry Co. yüzde 9'un üzerinde değer kazandı. Çin'in en büyük otomobil üreticisi SAIC Motor Corp. ilk çeyrekte net gelirlerinin arttığını açıklamasının ardından primlendi.

İşlem ücretlerindeki indirimin, hükümetin, sermaye piyasasına eğildiğine işaret ettiğini ve bunun da önemli bir sinyal olduğunu söyleyen Şanghay'daki Central China Securities Co.'nun stratejistlerinden Li Jun, imalat verisinin ekonominin ikinci çeyrekte daha istikrarlı olacağı anlamına geldiğine dikkat çekti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.7 kazançla 2,436.7 puana çıktı. CSI 300 Endeksi yüzde 2.3 artışla 2,685.97 puanla Asya'daki gösterge endekslerin en çok kazananı oldu. Çin borsaları 30 Nisan ve 1 Mayıs'ta tatil sebebiyle kapalıydı. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 1.1 yükselerek 104.65 puandan kapandı.

Şanghay Bileşik Endeksi bu yıl hükümetin, ekonomiyi desteklemek üzere adım atacağı spekülasyonuyla yüzde 11 yükseldi. Endeksteki hisseler tahmini kazançlarının 10.2 katından fiyatlanıyor.

Advertisement