TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk dericileri deri sektörü denidiğinde akla gelen isim olan İtalya ile rekabete girerek Uzak Doğu'ya açılma fikrine odaklandı.

Uşak Deri Sanayicileri Derneği (UDSD) Yönetim Kurulu Başkanı Akif Küplemez, ''Türk deri sektörü Ar-Ge ve marka değeri oluşturmada İtalya, pazarlamada ise Uzakdoğu'yu rol modeli almalı'' dedi.

Küplemez, Türk deri sektörünün olması gereken yerde bulunmadığını belirtti.

Türkiye'nin uzun yıllardır ham deri üretiminin yükünü çektiğini, nihai ürün üretmede sıkıntı yaşadığını ifade eden Küplemez, son yıllarda olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi.

Türkiye'nin ham deri üretiminde yeterince zaman harcadığını dile getiren Küplemez, şöyle konuştu:

''Sektörün dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmesi gerekiyor. Türk deri sektörü, Ar-Ge ve marka değeri oluşturmada İtalya, pazarlamada ise Uzakdoğu'yu rol model almalı. İtalya, marka oluşturmada ve Ar-Ge'de dünya ülkelerinin çok önünde. İtalya modelini iyi anlamamız gerekiyor. Türk deri sektörü, marka ürünler oluşturmalı. Deri moda sektörü bu anlamda çok önemli. Ar-Ge çalışmalarına önem vermek ürün çeşitliliğini artıracak. Eğer üniversiteleri Ar-Ge çalışmalarına ortak edebilirsek başarılı oluruz. Bunun yanında pazarlama konusunda Uzakdoğu'yu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Ülkemizde üretilen ürünler Uzakdoğu'da pazarlanabilir ya da Uzakdoğu pazarlama modeli ile dünyaya sunulabilir. Ham deri üretiminde başarılıyız ancak bu durum sürekli değil. Önümüzdeki yıllarda nihai ürüne yönelmeyen, pazarlama stratejisini oluşturmayan, marka olamayan firmaları zor günler bekliyor.''

Türkiye'de deri sektörünün son yıllarda önemli mesafe kat ettiğini, deri firmalarının büyük bölümünün Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) taşındığını belirten Küplemez, dışarda kalan firmaların en kısa sürede OSB'lere taşınmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Advertisement