Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde işsizlik oranının 15 yılın zirvesine tırmanması ve ABD'de özel sektör istihdamının beklentinin altında gerçekleşmesi sonucunda Amerikan hisseleri değer kaybetti; Dow Jones Endeksi 2007'den bu yana en yüksek seviyesinden gevşedi. Standard&Poor's 500 Endeksi'nde yer alan 10 sektör arasında en çok değer kaybeden ise enerji ve finans şirketleri oldu.

Chesapeake Energy Corp., son 1 yılın en düşük doğalgaz fiyatlarından ötürü zarar açıklayan ve önümüzdeki yıl nakitinin bitebileceğini söylemesinin ardından yüzde 15 değer kaybetti. Bank of America Corp. yüzde 1.8 geriledi. S&P konut endekslerinden birinin 2008'den bu yana en yüksek seviyesine işaret etmesinin ardından hisseler kayıplarını sınırladı.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.9 kaybetmesinin ardından günü yüzde 0.3 aşağıda 1,402.31 puandan kapadı. Dow Jones Endeksi yüzde 0.1 düşüşle 13,268.57 puan oldu. Nasdaq Bileşik Endeksi ise Apple Inc.'in hisselerindeki sıçramanın etkisiyle yüzde 0.3 kazançla 3,059.85 puana çıktı. Endekste 6.6 milyar hisse el değiştirdi, işlem hacmi 3 ayın ortalamasının yüzde 1.4 altında seyretti.

İşgücü piyasasının zayıf olduğunu belirten Fifth Third Asset Management'ın yatırım genel müdürü Keith Wirtz, "Hız kazandığımızı düşündüğümüz zamanda, son rakamlar yine durağanlaştı. Eğer olumsuz haber görmeye başlarsak, piyasa kırılganlaşacak" dedi.

Hisseler istihdam raporunun Nisan'da 119 bin kişilik artışa işaret etmesiyle değer kaybederken, Avrupa ekonomisine ilişkin endişeler de hisselerin düşüşünde etkili oldu.