Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'dan ABD ve Yeni Zelanda'ya kadar birçok ülkeden gelen işsizlik verilerinin küresel ekonominin yavaşladığı endişelerini artırması ve Çin'de hizmet sektörünün yavaşlaması sonucunda Asya Borsaları geriledi; MSCI Asya Pasifik Endeksi son 8 günün en sert düşüşünü kaydetti.

Avrupa'yı en büyük pazarı olarak gören giyim şirketi Esprit Holdings Ltd. yüzde 2.4 değer kaybetti. Dünyanın en büyük 2. LCD ekran üreticisi LG Display Co., rekabet kurallarını ihlal edip etmediğine ilişkin haber üzerine yüzde 5.4 düştü. China Construction Bank Corp. ve Bank of China Ltd., Temasek Holdings Pte.'nin Çinli bankaların hisselerini iskontolu satmasının ardından yüzde 3 geriledi.

Avrupa'nın küresel hisse senetleri yatırımcıları için risk teşkil etmeye devam edeceğini söyleyen Sidney'deki Pengana Capital Ltd.'ın fon  yöneticilerinden Diane Lin, bir sonraki büyük sorunun ekonomik büyümedeki yavaşlama ve istikrar üzerindeki etkileri olacağını belirtti.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 442.80 puana düştü. Endekste değer kazanan her 3 hisseye karşılık 5 hisse değer kaybetti. Bölge endeksi son 7 günde Japonya ve Avustralya'daki parasal gevşetme hamleleri ve dünyanın en büyük iki ekonomisinden gelen olumlu imalat rakamlarının etkisiyle yüzde 2 yükseldi.

Yeni Zelanda NZX 50 Endeksi, ülkede işsizliğin 2010'dan bu yana en yükseğine çıktığını gösteren verinin açıklanmasının ardından yüzde 0.7 düştü. Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.3 ve Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi yüzde 0.5 geriledi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi ise büyük bir değişiklik kaydetmedi. Japon piyasaları bugün tatil sebebiyle kapalı.