KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik görünüm zirvesinde Fed'in üç üst düzey yetkilisi ABD ekonomisinden umutlu olduklarına işaret etti. ABD ekonomisinin orta ölçekli büyüme kaydetmesini bekleyen Fed yetkilileri, enflasyonun düşük seyredeceğini, işsizliğin de gerileyeceğini öngördü.

ABD merkez bankası 3 yıl daha rekor düşük seviyedeki faizleri sürdürme kararı verirken, Fed yetkililerinin, işgücü piyasasına ilişkin görüş ayrılıkları, politika konusundaki tartışmaların da devam edeceğinin sinyalini veriyor.

Fed'in iki iyimser politika yapıcısı San Francisco Fed Başkanı John Williams ve Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, yüksek işsizlik oranından, durağan ekonomik büyüme ve talebi mesul tuttu. Yetkililer, işsizlik yavaş büyümeden kaynaklanıyorsa, gevşek para politikasının sorunu çözeceğini savundu.

Williams, enflasyon iyi bir şekilde kontrol edilerek, parasal teşviğin uzun bir süre daha devam ettirilmesinin gerektiğini belirtti.

Lockhart da aynı şekilde sınırlı isthdam büyümesinin, ılımlı büyümenin ürünü olduğunu, bu sebeple telvik pedalına basılmasının gerektiğini söyledi.

Genellikle karamsar ve Fed'in şahinler ekibinde görülen Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser da bu kez büyüme konusuna daha iyimser yaklaştı. Plosser, GSYH'nin bu ve önümüzdeki yıl yüzde 3 genişleyeceğini, bunun da enflasyonu Fed'in  yüzde 2 hedefinin bir miktar üzerine çıkarabileceğini öngördü.

 

Advertisement