Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’DE KIRMIZI BEKLEYİŞ

Güne yeşilde başlayan ve ta ki Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi konuşana kadar mutlu olan boğalar konuşmanın ardından kırmızı bölgeye adım attılar. ABD’de açıklanan hizmet ISM verisinin de beklentileri karşılayamaması bugün açıklanacak veri öncesinde riskin satılmasına yol açtı. S&P 500 Endeksi % 0.77 gevşerken, kapanış 1.391 puandan yapıldı. Vadeli işlemlerde ise bir yön görünmüyor. Metal ve alt yapı sektörlerine ait hisseler satıldılar. FED Başkanları’ndan gelen açıklamalarda mevcut politikanın uygun olduğu ve yeni desteğe ihtiyaç olmadığı da vurgulandı. Bugün açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisi bugün için volatilite yaratması beklenen gelişmeler arasında. Geçen ay 120 bin kişi olan artışın bu aysa 160 bin kişi olması bekleniyor. Ekonominin gücü ve ABD Merkez Bankası’nın ekonomiye verebileceği potansiyel destek arasındaki psikolojiye denk gelecek veriye göre işlemlerin de o yön bulması bekleniyor.

AVRUPA’DA ECB KONUŞTU

Başkan Draghi ekonomiye ilişkin görece iyimser tahminini korurken enflasyona ilişkin rahat bir çerçeve çizdi. Bunlara rağmen faiz indiriminin gündeme gelmediği açıklamasıyla Euro’ya değer kazandıran Başkan olası tahvil alım prgoramı ve uzun vadeli fonlama operasyonları (LTRO) için de ipucu sağlamazken Euro sağlam kaldı ve kalan varlık sınıflarında satışlar yapıldı. Haziran ayında ekonomiye ilişkin projeksiyonlarını yenileyecek olan banka Temmuz ayında da LTRO için karar verecek. Son karar Ekim ayında eski Başkan Trichet tarafından verilmişti. Euro / Dolar 1.3151’den işlem görürken dünü % 0.05 yukarıda kapatan Eurostoxx 600 Endeksi de bugün hafta sonu yapılacak Fransa seçimlerini ve ABD verisini fiyatlayacak. Fransa ve Yunanistan’da yapılacak seçimlerin sonuçları kabaca tahmin edilirken Fransa’da 4 puan farkla Hollande iktidarı, Yunanistan’da ise koalisyon tahmin ediliyor. Seçim öncesi son tahvil ihalelerinde beklentileri bozmayacak şekilde borçlanan Fransa ve maksimum tutarda borçlanabilen İspanya bono yatırımcısına moral verdiler. İspanya 10 yıllık bileşik faizi % 5.78’e inerken Fransa 10 yıllığı ise %2.91’e indi.

ASYA’DA BEKLENTİLER

Japonya’da bugün de piyasalar tatil nedeniyle kapalı. Tek gösterge konumundaki Dolar/Yen 80.19’da bekleyiş modunda. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.01 yukarıda. Salı günü 50 baz puan faiz indiren Avustralya Merkez Bankası bu kez de büyüme ve enflasyon beklentilerini aşağı çekti ve ülkenin Dolar’ı % 0.04 düşüşte. Çin’de hafta sonu hemen bir gevşeme geleceği beklentisi yine hisselere olumlu yansıyor. Şanghay Bileşik Endeksi % 0.41 alıcılı seyrediyor. Finansal koşulların gevşetilmeye başlandığı Kasım ayından bu yana Cuma günlerinin % 76’sında yükselen endeks böylece istatistiki geçmişini de sağlamlaştırmış oldu. Bölgenin geri kalanında ise ekonomik yavaşlama sinyalleri can sıkıyor. En geniş gösterge konumundaki MSCI Asya Endeksi % 0.7 geriliyor. Avustralya’da 10 yıllık tahvil faizi % 3.53 ile rekor düşük seviyeye inerken Borsa endeksinde % 0.9’luk düşüş gözleniyor.

EMTİDA SATIŞLAR SERT

Ekonomik verilerin tatmin etmediği ve risk iştahının topyekün ayağa kalkamadığı bu haftada emtiada satışlar yaşandı. Dün de % 1.37 düşüş gösteren S&P GSCI Emtia Endeksi bu temayı bir kez daha teyit etti. Özellikle petrolde ve değerli metallerde gelen satışlar yakından izlendi. Büyümelerin ve talebin tatmin edici olmadığı global iklimde jeopolitik gerginliklerin de çözülmek yolunda ilerlediği inancıyla satışa geçen işlemciler ABD tipi petrol 102.62 dolara indirirken, Brent petrol 116.18’de. Mayıs’ın 3. Haftasında yapılacak olan nükleer zirve petrol piyasasının radarında olacak. Spot altın ons başına 1.634 seviyesine inerken nakit gümüşte ise gelinen nokta 30.04 Dolar / Ons. Soyada kuvvetli ABD ihracatı fiyata pozitif yansırken mısırda ve buğdayda da sınırlı alımlar hakim. Çin’deki cılız gevşeme beklentisi vadeli işlemlerde bakıra da yanısrken alımlar % 0.41 düzeyinde.

YURT İÇİNDE ENFLASYON

Beklentileri de aşarak % 11.14’e yükselen Nisan aynı tüketici enflasyonu piyasada oynaklığa sebep olmadı. Çekirdek enflasyondaki artış ve manşet enflasyonun bu seviyeye tırmanması yıl sonu piyasa beklentilerini de yukarı çerken TCMB tahminini % 6.5’te sabit tutmaya devam ediyor. Dolar / TL bu senaryoda sıkılaştırma yapacak olan bankanın kuru aşağı çekeceği beklentisi ile sınırlı tepki verirken Sepet Kur’da 2.04’ün de altına sarktı. Gösterge faizde ise gecelik fonlama oranlarında bir bozulma olmaması sebebiyle fazla değişiklik görülmedi ve % 9.33 bileşik kaoanış seviyesi olarak ekranlara yansıdı. Turkcell bilançosuyla moral bulan endeks % 0.58 yükselirken kapanış 59.285’den yapıldı. BUgün beklenen önemli bilançolar ise Emlak Konut GYO ve Tav Havalimanları olacak.

 

Bugün açıklanacak veri akışı şu şekilde :

 

10.00 İSPANYA İŞSİZLİK

10.45 İTALYA HİZMET PMI

10.45 FRANSA HZİMET PMI

10.00 YUNANİSTAN HİZMET PMI

11.00 AB HİZMET PMI

15.30 ABD İŞSİZLİK

 

 

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü