Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar Yunanistan ve Fransa'dan gelecek seçim sonuçlarını beklerken Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, bölge ekonomisinin kötülemesi ihtimaline karşı daha fazla teşvik seçeneği için kapıyı açık tuttu.

Politika yapıcıların dün Barcelona'daki toplantılarında faiz indirimini görüşmemiş olmasına rağmen Draghi, önümüzdeki aylara ait yeni büyüme ve enflasyon tahminlerinin, AMB'nin politika duruşunu değiştirebileceğine işaret etti. Yunanistan ve Fransa'daki liderlerin gelecekteki mali reformlara ne kadar bağlı kalacağına dair belirsizlik, kötüleşen ekonomik veriler ve piyasalarda yeniden artışa geçen gerilim, AMB'yi harekete geçirebilir.

AMB'nin büyüme görünümünde ciddi aşağı yönlü risklerin bulunduğuna dikkat çeken Frankfurt'taki Commerzbank AG'nin başekonomisti Joerg Kraemer, Draghi'nin bir sonraki toplantıda büyüme tahmininin aşağı çekilebileceğini ima ettiğini, bu sebeple faiz indirimi seçeneğinin de masada olduğunu söyledi.

Borç krizinin çözümü için uygulanan kemer sıkma önlemleri Hollanda'dan İspanya'ya birçok Euro Bölgesi ekonomisini resesyona itti ve harcama kesintilerine karşı çıkan Yunan politikacılarının elini güçlendirebilir.

Piyasaları 1 trilyon euronun üzerinde likiditeye boğmuş olan AMB yetkilileri şimdilik daha fazla teşvik konusunda isteksiz görünüyor.