Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, ABD ve Avrupa'da hizmet sektöründe yavaşlama olduğunu gösteren veriler ve Hindistan para birimi rupinin Aralık ayından bu yana en düşük seviyeye inmesi ile birlikte satıcılı seyrediyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 düşerek, Londra saati ile 11:58'de 1,019.82 puana geriledi. Endeks, altı hafta üst üste kayıp yaşadıktan sonra, bu hafta yaklaşık yüzde 0.1 yükseldi. Hindistan'da Sensex Endeksi, para birimi rupideki yüzde 1'lik kaybın ardından, yüzde 1.9 ile Asya'nın en hızlı düşen endeksi oldu. Rusya'da Micex Endeksi, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile yüzde 2.7 geriledi.

Euro Bölgesi hşzmetler ve imalat sanayi üretimi, Nisan ayında, önce açıklanandan daha hızlı bir daralma gösterdi ve bölge ekonomisinin yavaşlamakta olduğu yolundaki işaretlere katkıda bulundu. ABD'de Institute for Supply Management (ISM), hizmet sektöründe büyümenin düştüğünü kaydetti. Bugün TSİ 15:30'da açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdamın, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, Nisan ayında 160,000 artması bekleniyor. Öte yandan, Fransa ve Yunanistan'da, 6 Mayıs'ta seçimler yapılacak.

Moskova'da Troika Dialog baş stratejisti Chris Weafer, "Siyasi belirsizlik, ekonomik tahmin edilemezlikle birleşti ve ilkbahara girdiğimiz bu dönemde, piyasalardaki belirsizliğin daha da artmasına neden oldu" dedi ve "Bu kombinasyon, yatırımcıları riskli varlıklardan uzak tutuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kamuoyu yoklamaları, Yunanistan'da uluslararası kurtarma paketini destekleyen iki büyük partiden -Yeni Demokrasi ve Sosyalist Pasok- hiçbirinin 300 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu kazanamayacağını gösteriyor. Kamuoyu yoklamalarında, Fransa'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin önünde giden Sosyalist aday Francois Hollande, Mart ayında Avrupalı liderlerin üzerinde anlaştığı bütçe paktının yeniden müzakere edilmesini istiyor.