Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, İspanya ekonomisinin resesyona girmesi, ABD'de tarım dışı istihdamın beklenenden daha kötü çıkması ve yatırımcıların bu haftasonu yapılacak olan Fransa ve Yunanistan seçimlerini beklemeleri ile birlikte, Mart ayından bu yana en sert haftalık düşüşünü gerçekleştirdi.

Home Retail Group Plc, yıllık karının yüzde 60 düşmesi ve temettü ödemesi yapmayacağını açıklamasının ardından, 2006'dan bu yana en hızlı haftalık kaybını gerçekleştirdi. Man Group Plc, müşterilerinin yılın ilk çeyreğinde 1 milyar dolar çektiklerini açıklaması ve maliyetlerin analistlerin tahminlerinin üzerinde çıkmasının etkisi ile hızlı bir değer kaybı yaşadı. Vestas Wind Systems A/S ikinci hafta da değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi geçen hafta yüzde 2.4 düşerek 253 seviyesine indi ve son altı haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Endeks önceki hafta yüzde 0.5 yükselmişti. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi bu yıl, Euro Bölgesi'nin henüz borç krizini kontrol altına alamadığı yolundaki endişelerin etkisi ile, 16 Mart'ta gördüğü 2012 yılı zirvesinden yüzde 7.1 düştü.

Londra'da ID Index piyasa analistlerinden Chris Beauchamp, "Yakından izlenen tarım dışı istihdam verisi beklentilerin önemli ölçüde altında çıktı" dedi ve Görünüm fazla umut verici gözükmüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bu hafta 18 Batı Avrupa ülkesinden 15'inin hisse senedi gösterge endeksi aşağı yönde hareket etti. İngiltere'de FTSE 100 ve Fransa'da CAC 40 endeksleri yüzde 2.1 düşerken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 2.6 ile bu yılın en sert haftalık kaybını gerçekleştirdi.