KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de konut taleplerininin yavaşlayacaı ve Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini Sosyalist François Hollande'ın kazanmasının Avrupa'daki borç krizini derinleştirebileceğine ilişkin spekülasyonların, hükümetin hisseleri destekleme önlemlerini gölgelemesi üzerine Çin Borsası 7 haftanın zirvesinden gevşedi.

China Vanke Co., Xinhua haber ajansının, Industrial&Commercial Bank of China Ltd.'ın tüm ülkedeki ilk konutlarını alacak olanlara sunulan düşük mortgage uygulamasını durdurduğunu yazmasının ardından imar şirketleri arasındaki düşüşe öncülük etti. Çin'in en büyük ikinci petrol rafinerisi PetroChina Co., Shanghai Securities News'in bugün yakın fiyatlarının düşürülebileceğini söylemesi üzerine son 5 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. Aluminum Corp. of China Ltd., bağlı olduğu holdingin, hükümetin kendisinden nadir metal endüstrisine öncülük etmesini istediğini söylemesiyle yüzde 4.3 primlendi.

Avrupa'daki borç endişelerinin geri geldiğini ve bunun küresel yatırımcıların iştahını olumsuz etkileyeceğini söyleyen Dazhong Insurance Co.'nun Şanghay'daki fon yöneticilerinden Wu Kan, emlak kontrollerinin gevşetilmesi beklentilerinin azaldığını ve genel politikanın da hâlen daha sıkı olduğunu belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 2,444.58 puana geriledi. Endeksin 30 günlük volatilitesi bugün 16.5 puan ile 27 Mart'tan bu yana en düşük seviyesindeydi. CSI 300 Endeksi yüzde 0.2 düşüşle 2,709.68 puan oldu. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi 4 Mayıs'ta yüzde 1.5 geriledi.

Advertisement