Piyasalar anlamaya çalışıyor
Siyasi iklimdeki yoğun gündemi kısa vadeli işlemcilerin yarattıkları oynaklık besliyor
EURO’DA İKİ TARAFLI GÜN
Fransa’da kemer sıkma tedbirlerine karşıt olduğu düşünülen ve Alman Şansölyesi Merkel ile iyi anlaşamayacağı düşünülen Hollande sonrası piyasada satışlar hızlandı. Diğer yandan da Yunanistan’da kurtarma paketi şartlarına karşıt olduğu bilinen partilerin kuvvetlenmesiyle Euro’dan çıkma bile konuşulur hale geldi. En fazla oyu alan muhafazakar ND Partisi Başkanı Samaras hükümeti kurma görevini son gün olan 3 günden önce teslim etti ve istediği gibi bir koalisyon kuramadığını açıkladı. Bugün ise görev Syriza Partisi Genel Başkanı Tsipras alacak ancak onun da yerine getiremeden iade etmesi bekleniyor. Son kurma görevini alan ise Pasok Partisi olacak. ND’nin yapamadığını onun yapması ise şimdilik beklentiler dahilinde değil. Bu durumda ülkede yeniden genel seçim yapılması bekleniyor ve beklenen tarih olarak da 17 Haziran not ediliyor. O zamana kadar Başbakan Papademos geçici hükümet sıfatıyla yönetmeye devam edecek. Haziran sonuna kadar yükümlülüklerini yerine getirmeye muktedir olduğu düşünülen ülkenin daha fazla belirsizliğe hazır olup olmadığı ise belirsiz. Citigroup tarafından Euro’dan çıkma ihtimali % 50 ile % 75 arasında yükseltilen rapor sonrası bu olasılık da iyiden iyiye sorgulanmaya başlandı. Atina’da borsa endeksi % 6.67 gerilerken yapılandırma sonrasında ihraç edilen 10 yıllık tahvilleri ise % 11.75’lik bileşik faiz artışıyla günü % 22.98 bileşikten tamamladılar. Tüm bu çalkantı içinde 1.2955’e kadar inen Euro / Dolar paritesi de günün devamında alıcılarla tanıştı. Gelişen Pİyasa kurları da % 1’lik kayıpları telafi ederek artıya geçtiler. Bu karmaşada Sepet Kur en düşük volatilite ve riskten kaçışa karşı olan isteksizliğiyle ayrıştı. Bugüne 2.03’ün altında başlayan kura 1.7607’deki Dolar/TL ve 2.30’un altına inerek ihracatçıların yakın markajına giren Euro/TL eşlik ediyor. Gösterge faizde ise TCMB’nin ‘2. İstisnai Gün’ uygulamasıyla fonlama maliyetinin artacağını düşünen yatırımcılar satışa yöneldiler ve günü % 9.46 bileşikten tamamladılar. Bugün Hazine’nin 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 6 ayda bir ödemeli bono ihraç etmesi bekleniyor.
MADALYONUN İKİ YÜZÜ
Almanya’da fabrika siparişlerinin beklentilerl aşması ve Avrupa’da líder konumudaki Fransa’nın Hollande ile de bu yoldan fazla sapmayacağı inancı düşen varlıkları topladı. Avrupa’da % 2’lere varan endeks kayıpları geri alınırken İspanya ve İtalya gibi ülkelerde endeksler % 2.5’ten fazla yükseldiler. İspanya’da Bankia’nın Cuma günü kurtarılacağının açıklanması piyasaya bir destek olarak görüldü ve finansa hisselerini yukarı çekti. Günün ilk yarısında düşen Credit Agricole 3.42 Euro’luk fiyatıyla tarihin en düşük düzeyine kadar inmişti. İMKB 100 Endeksi ise 58 bine kadar düşerken buradan gelen boğaların alımlarıyla günü % 0.35 kayıpla 58.809 puandan kapattı. ABD’de açıklanan kredi verisinin de 2001’den bu yana en büyük sıçramayı göstermesi alıcılara yardım etti. Öğrenci kredilerine zam gelecek olması sebebiyle buradaki patlamayla atağa Kalkan kredi talebi finansal hisseleri yukarı çekti. Banka Endeksi % 0.95 artarken, S&P 500 Endeksi günü % 0.04 artışla 1.369 puandan tamamladı. Vadeli işlemlerde de önemli bir değişiklik görülmüyor. Asya’da ise sakin bir gün yaşanıyor. % 0.2 artan MSCI Asya Endeksi’ne % 0.01 gerileyen ve 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi eşlik ediyor. Çin’de makina üretici şirketlerin ve gayrimenkul şirketlerinin aşağı çekmesiyle düşüş % 0.38 düzeyinde. Japonya’da ise 80’e yaklaşan Dolar / Yen’in verdiği moralle Nikkei Endeksi % 0.6 yükseliyor. Günün devamında ise Avrupa seansında çok önemli veri bulunmazken, ECB Başkanı Draghi’nin 15:30’da başlaması beklenen konuşması izlenecek.
ALTIN OYNAMIYOR, EMTİA TOPARLANAMIYOR
Geçen haftadan sarkan satışlarla beraber sarsılan ham madde piyasaları dün de % 0.2 geriledi. 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi kırmızıya geçerken birçok madde diplerden döndü. Azalan İran gerginliği ve pozisyon taşıma iştahsızlığıyla çakılan petrol fiyatları düzeltme alımlarıyla geri döndü. ABD tipi ham petrol 95.34’e inerken buradan gelen destekle kapanış 97.77 Dolar / Varil’den yapıldı. Brent petrol ise 113.57’de. Dolardaki sınırlı değerlenme ile ilk tepki olarak satılan değerli metaller bugün kısmen alıcılı seyrediyorlar. Spot altında ons başına 1.637 seviyesi denenirken paladyum ve platinde alımlar daha belirgin. ABD ürünlerine gelebilecek talep spekülasyonuyla buğday % 0.34 artıyor. Tüketim seviyesine göre düşük bulunan soya stoku da bu maddeyi yukarı çekiyor ve alımlar % 0.26’ya varıyor. Çin’de konut üreticilerindeki gerileme, Avrupa belirsizliği ve risk iştahındaki toparlanmanın sınırlı kalmasıyla COMEX bakır en yakın vadeli işlemlerde % 0.8 aşağıda.
Bugün açıklanacak veri akışı şu şekilde :
- 10.00 Türkiye sanayi üretimi
- 13.00 Almanya sanayi üretimi
- 14.30 Türkiye TCMB beklenti anketi
- Hazine, 2 yıl vadeli sabit kuponlu, 6 ayda bir kupon ödemeli TL cinsi devlet tahvilinin yeniden ihracı için ihale düzenleyecek
- ECB Başkanı Draghi konuşacak
Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü