Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Topix Endeksi'ndeki hisselerin gereğinden fazla satıldığı spekülasyonu üzerine Japon hisseleri değerlendi. Topix Endeksi 9 ayın en sert düşüşünden toparlanırken, yendeki kazançların da azalmasıyla ihracatçıların görünümü iyileşti.

Satışlarının yüzde 80'ini yurtdışında kaydeden otomobil üreticisi Nissan Motor CO. yüzde 2.1 değer kazandı. Video oyunu üreticisi Konami Corp., dün yüzde 18 düşmesinin ardından bugün yüzde 5.8 ralli yaptı. Marubeni Corp., ABD'deki tahıl işlemcisi şirketi Gavilon LLC'yi alma görüşmelerinde bulunduğu haberi üzerine yüzde 4.3 primlendi.

Teknik olarak fiyat-defter fiyatı oranının değerinden düşük olduğunu, bunun da piyasayı desteklediğini belirten Tokyo'daki Shinkin Asset Management Co.'nun yatırım yöneticilerinden Naoki Fujiwara, yenin çok fazla değerlenmenin ardından düzeltmeye gittiğini, bunun da piyasayı olumlu etkilediğini söyledi.

Topix Endeksi yüzde 0.3 kazançla 774.65 puana çıkarak dün kaydettiği 5 Ağustos'tan bu yana en sert düşüşünden toparlandı. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.6 artışla 9,174.29 puana yükseldi. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 15 altındaydı.

Değer kazanan ve kaybeden hisseleri kıyaslayan 25 günlük Toraku Endeksi dün 67.9 ile 24 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. 70'in altında bir rakam, hisselerin dibe vurmaya yakın olduğunu gösteriyor.

Yenin zayıflaması ve Çin ekonomisinin sert inişi önlemeyeceğine ilişkin iyimserlik sayesinden geçtiğimiz yılki yüzde 19'luk düşüşünden geri sıçrayan Topix Endeksi bu yıl yüzde 6.5 yukarıda seyrediyor. Endekteki hisseler defter fiyatlarının  0.9 katından fiyatlanıyor. Bu oran S&P 500 Endeksi için 2.2 katı.