KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

4 Mayıs'ta 6 ayın en düşük seviyesine işaret eden Nisan ayı tarımdışı rakamlarının ardından Fed'in parasal genişlemeye gideceği beklentilerini artırdı. Ancak Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, hisse senedi fiyatlarındaki son düşüşlerin, bankanın, ekonomiyi desteklemek için müdahale etmesini gerektirecek bir neden olmadığını söyledi.

Piyasalardaki düşüş ve beklentinin altındaki istihdam kazançlarının düşüncelerini değiştirip değiştirmediği sorusu yöneltilen Fisher, piyasaları "manik depresif" olarak niteleyerek, başarının anahtarının "daha fazla parasal genişleme" olmadığını savundu.

Fed geçtiğimiz ay toparlanmanın kademeli olarak ilerleyeceğini belirterek, enflasyon, büyüme ve işsizlik tahminlerini güncelledi. Toplantının sonrasında açıklanan veriler ise daha kırılgan bir ekonomik tablo sundu.

Şirket sahiplerinin sağlık masrafları ve vergi konularında netlik aradığının altını çizen Fisher, o sebeple belirli bir durum olana kadar trilyonla doların beklemede kaldığını söyledi.

Daha fazla parasal genişlemeyi desteklemediğini ve bunun mali yetkililer harekete geçinceye kadar işe yaramayacağını savunan Fisher, ancak merkez bankasının mevcut teşvikleri de geri çekmemesi gerektiğini düşünüyor.

Fisher, "Çıkmaya hazır olduğumuzu sanmıyorum. Yaklaşıyoruz. Kendi düşüncem, çıkmadan önce, teşviklerin durdurulması yönünde" dedi.

Advertisement