Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası petrol fiyatlarının hükümetin düzenleme eşiğine gerilemesinin ardından Çin, Ekim'den bu yana ilk kez benzin ve dizel fiyatlarını düşürdü. Fiyatlar yarından itibaren uygulanmaya başlayacak.

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun internet sitesinden yapılan açıklamaya göre benzinin maksimum satış fiyatında 330 yuan, dizel yakıtta ise 310 yuanlık indirim yapıldı. Bu, yüzde 3.5 oranında indirime karşılık geliyor.

Fiyat indirimi Çin'in petrol rafinerilerinin üzerindeki finansal baskıyı artıracak. Çin'in en büyük petrol şirketi China Petroleum&Chemical Corp. ilk çeyrekte rafinasyonda 9.2 milyar yuan zarar açıkladı. Bu rakam bir yıl öncekinin 16 kat üzerinde zarar anlamına geliyor. Çin'in en büyük 2. petrol şirketi PetroChina Co. ise yılın ilk çeyreğinde 10.4 milyar yuan zarar açıkladı.

İndirimin, başabaş maliyetleri 115 dolardan 111 dolara çekeceğini belirten JP Morgan Chase&Co.'nun Çin'deki petrol ve gaz hisseleri araştırma müdürü Brynjar Eirik Bustness, operasyon karının hala ekside seyretmeyi sürdüreceğini söyledi.