Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, dünyanın en büyük kullanıcısı Çin'de bakır ithalatının geçen ay düşmesinin ardından, iç fazlanın daralabileceği beklentilerinin güçlenmesi ile beş günlük düşşün ardından yükseldi. Sanayi metalleri, kalayın öncülüğünde değer kazandı.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.8 yükselerek ton başına 8,1119.75 dolara kadar çıktıktan sonra, bir miktar geriledi ve Şanghay saati ile 13:47'de ton başına 8,114 dolara indi. Kontrat dün, Avrupa'da yoğunlaşan krizin emtia talebini düşürebileceği endişesi ile ton başına 7,949.75 dolara kadar düşerek üç haftanın en düşük seviyesini görmüştü. Londra'da işlem gören altı önemli baz metali içeren endeks, dün itibariyle beş gün üst üste düşüş gerçekleştirdi ve son dört ayın en düşük seviyesine yaklaştı.

Çin'de bakır ve bakır ürünleri ithalatı Nisan ayında, önceki aya göre yüzde 19 düşerek 375,258 tona geriledi. Jiangxi Copper Co, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, kendilerinin ve diğer bakır üreticilerinin, lokal stokları azaltmak için metali ülkeden çıkarak LME depolarına götüreceğini kaydetmişti.

Shanghai Jiuheng Futures Co. analistlerinden Li Ye, "Nisan ayında ve takip eden birkaç ayda daha düşük ithalat bekliyoruz ve ihracat artış göstermeli" dedi ve "Bu durum açık bir şekilde iç fazlayı azaltacak. Şanghay'daki göreceli güçlü seyir, Asya seans saatlerinde Londra'ya destek oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası tarafından izlenen depolardaki bakır stokları bu yıl iki katın üzerinde artarak geçen hafta itibariyle 196,627 tona çıkarken, LME depolarındaki stokalr dün itibariyle 220,925 tona inerek Ekim 2008'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Londra'da bakırdaki yükseliş metalin Şubat ayından bu yana gösterdiği en uzun düşüş dönemine son verdi. Yunanistan'ın eurodan çıkışına ilişkin endişelerin artması, baz metaller, ham petrol, değerli metaller ve hisse senetlerinde düşüş getirdi.

Temmuz vadeli bakır kontratı New York Comex'te yüzde 0.6 yükselerek pound başına 3.6825 dolara çıktı ve son üç günde ilk kez yükseldi. Ağustos teslimatı bakır kontratı ise, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda yüzde 0.2 değer kazanarak ton başına 57,500 yuana (9,108 dolara) ulaştı.

Aluminyum Londra'da yüzde 0.3 yükselerek ton başına 2,054.25 dolara çıktı. Kalay yüzde 1.2 yükselişle ton başına 20,850 dolara, nikel yüzde 0.9 yükselişle ton başına 17,352 dolara, çinko yüzde 0.8 primle 1,959.25 dolara ve kurşun yüzde 0.8 kazançla ton başına 2,090 dolara ulaştı.