Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF Başkanı Christine Lagarde Bloomberg HT'de Türk ve dünya ekonomilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu. 2012'de gelişmiş ülkelerde çift dipli resesyon sorunu olmadığını belirten Lagarde konuyla ilgili olarak, "Belki hafif ölçekte bundan etkilenebiliriz ama genelde ekonomiler büyüyor. Daha yüksek büyümeler görmek isterdik ama şu anda yüzde 3.5 seviyesinde büyüme öngörüyoruz. Bunun 2013'e de yansıyacağını düşünüyoruz. Yani şu anda resesyonda değiliz, büyüme kritik reform paketleriyle daha da artacaktır" yorumunu yaptı.

IMF'nin birçok ülkeyi desteklemesi gerektiğini belirten Lagarde, "Avrupa üzerinde baskı vardı çünkü son 20 yılda eşi benzeri görülmemiş programlar uygulandı. Biz IMF olarak ülkelerin kendilerini finanse etme yetilerini kazandırmaya çalışıyoruz ki tekrar piyasaya girebilsinler" dedi. Euro bölgesi'nde her ülkenin özel zorluklarla karşılaştıklarını belirten Lagarde, bölgenin kredibilite noktasında sorunlar yaşadığını vurguladı. Lagarde, "2008'de dünyayı vuran krizin çok derin ve kalıcı olduğunu gördük. Krizin bankaların bilançolarından ülke borçluluğu ve kredibiliteye kadar uzandığını görüyoruz" diye konuştu.

"YUNANİSTAN VE İSPANYA FARKLI KONULAR"

Yunanistan'da yaşanan sorunların İspanya'dan farklı olduğunu belirten Lagarde, "İspanya'nın bankacılık sisteminin detaylı incelemesini yaptık ve çok memnun edici sonuçlar aldık. İspanya hükümetinin aldığı emlak, eğitim, sağlık gibi alanlardaki kapsamlı tedbirlere bakarsanız ekonominin yeniden güçlenmesini sağlamaya yönelik olduğunu göreceksiniz" dedi. IMF Başkanı, Yunanistan'ın ise reform programına ciddiyetle devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

YUNANİSTAN EURO'DAN ÇIKAR MI?

Kerem Alkin'in 'Yunanistan'ın Euro'dan çıkması söz konusu olabilir mi?' sorusuna Lagarde şu yanıtı verdi: "Sizin meslektaşlarınızdan biri 'bu bir evlilik ve bazen çok ızdıraplı olabilir' demişti, şu an yaşanan da bu. Zor bir dönemden geçiyoruz ancak üyelerin siyasi iradesi ve niyetleri güçlü olursa uzun vadede sonuç olumlu olacaktır. Çünkü euro zone kalıcı bir yapı ve para birimi de çok güçlü" dedi.

"TÜRKİYE CARİ AÇIĞI DÜŞÜRÜRSE İLK BEN TEBRİK EDECEĞİM"

Lagarde, 2012'de IMF'nin raporunda Türkiye'nin büyüme tahmininin yüzde 3.2 olmasını da değerlendirdi. Tahminlerinde daha muhafazakar olduklarını ve öngörülerini bildirilen veriler dahilinde hazırladıklarını belirten Lagarde, "Eğer Türkiye yüzde 4 oranında büyürse ve cari açığı düşürmeyi başarırsa bunu ilk kutlayan ben olacağım" ifadelerini kullandı.