Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

JP Morgan Chase&Co., traderlarının bileşik işlemlerinde beklenmedik şekilde 2 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı. Baş yatırım ofisindeki kazanç ve kayıpların hepsi hesaplandığını bankanın ikinci çeyrekte 800 milyon dolar zarar edeceği tahmin ediliyor.

Bankanın CEO'su Jamie Dimon, yatırım bürosundaki büyük başarısızlığın, sentetik kredi varlıklarından kaynaklandığını belirtti.

JP Morgan, bu portföyün, bankanın sandığından daha riskli, daha oynak ve daha etkisiz çıktığını söyledi. Açıklamanın ardından bankanın hisseleri yüzde 5.5 düşüşle 38.50 dolara geriledi.

13 Nisan'da Bloomberg Haber'e konuşan bankanın 5 eski çalışanı, baş yatırım bürosunun son yıllarda Dimon'un kontrolünde daha büyük ve riskli spekülatif pozisyonlar alan bir birime dönüştüğünü söylemişti. JP Morgan'ın eski bir yöneticisi de bazı pozisyonların JP Morgan'ın zarar etmeden işin içinden çıkamayacağı büyüklükte olduğuna dikkat çekti.

Bloomberg aynı zamanda 5 Nisan'da Londra'daki Bruno Iksil isimli bir traderın da, şirketlerin finansal sağlığına endeksli çok büyük yatırımlar biriktirdiğini, bu pozisyonların, 10 trilyon dolarlık piyasada fiyt hareketlerini etkilediğini yazmıştı.

Dimon o esnada haberi yalanlamış olsa da, zarar açıklamasının ardından, kayıpların bir kısmının bu haberle ilişkili olduğunu, habere gereğinden fazla tepki vermiş olduklarını kabullendi.