Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Fed Kongre'ye sunduğu raporunda, ABD'nin ilk çeyrekte döviz kurunu etkilemek için dolar alıp satmadığını belirtti.

ABD Hazinesi için de çalışan ve günlük 4 trilyon dolar işlem hacmi olan Döviz piyasasında faaliyet gösteren New York Fed geçtiğimiz yıl 2000'den bu yana ilk kez döviz piyasasına müdahale etti. Fed, 18 Mart 2011'de Japonya'daki tarihin en kötü depremlerinden birinin ardından yendeki yükselişi için toplu döviz müdahalesinde bulunan G-7 merkez bankalarına dahil oldu.

Hazinenin Döviz İstikrar Fonu'nun değeri 25.56 milyar dolara ulaşırken, Fed'in Açık Piyasa Hesabı Sistemi 31 Mart'ta sonlanan çeyrekte 25.58 milyar dolar olarak gerçekleşti. Her iki hesap da euro ve yenden oluşuyordu.

Mart'ın sonunda doğrudan yabancı hükümet varlıklarının toplamıı 24.44 milyar dolara, yeniden alım anlaşmaları ise 5 milyar dolara ulaştı.

Fed 30 Kasım'da Kanada, İngiltere, Japonya, İsviçre ve Avrupa Merkez Bankası'yla birlikte dolar cinsinden borçlanma oranlarını düşürdü. Buna ek olarak merkez bankaları bu oranların 1 Şubat 2013'e kadar uzatılması konusunda anlaştı.

Dolar swap hatları, Fed'in 2007'den bu yana ülkenin Büyük Depresyon'dan bu yana en kötü finansal kriziyle mücadele için aldığı önlemlerden biriydi. Gerektiğinde dolar sağlayan acil likidite aracı Mayıs 2010'da deniz aşırı ülkelerdeki dolar cinsinden fonlama taleplerini karşılamak için yeniden başlatıldı.

Fed'in nominal ticaret ağırlıklı ABD doları göstergesi, euro karşısında yüzde 2.8 zayıflayıp, yen karşısında uüzde 7.8 değerlenerek ilk çeyrekte yüzde 0.8 düştü.