Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı hükümetler, Yunanistan'da birbirleriyle kavga eden siyasetçiler kemer sıkma programlarına bağlı kalacak bir koalisyon hükümet oluşturdukları sürece, ülkeye bütçe hedeflerini tutturması için ekstra süre tanıyabileceklerinin sinyalini verdi.

Yunanistan'ın eurodan çıkış tartışmalarını "anlamsız" ve "propoganda" olarak niteleyen Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, ülkenin 240 milyar euroluk kurtarma yardımının şartlarını yalnızca tam anlamıyla işleyen bir Yunan hükümetinin yerine getirebileceğini söyledi.

Hükümetin, programı sürdürmesinin gerektiğinin altını çizen Euro Bölgesi Maliye Bakanları başkanı Juncker, durumda bir değişiklik olduğunu, vadeleri uzatmaktan kaçınmayacaklarını belirtti.

Yunanistan'da 6 Mayıs'taki seçimlerin ardından yaşanan hükümet krizi dün Avrupa piyasalarındaki stresi katladı. Euro son 11 gün içinde 10. kez değer kaybetti, hisseler de 2 gün üst üste kaydettikleri kazançları geri verdi. Resesyondaki İspanya'nın tahvil faizleri 5 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Euronun dağılması hikayesinin yeniden ortaya çıktığını ve hızlandığını belirten Londra'dkai Jefferies International'ın kıdemli Avrupa ekonomistlerinden Marchel Alexandrovich, "Eğer Yunanistan eurodan çıkarsa, hiçbir açıklama yatırımları, diğer ülkelerin de aynı sonu izlemeyeceğine ikna edemez" dedi.