Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

HENÜZ ÇÖZÜM YOK

Dün biraraya gelen Yunan liderler ve Cumhurbaşkanı bir çözüm bulamadılar. Yeni bir seçim olması durumunda birinci parti olacağı düşünülen Syriza lideri Tsipras bu toplantılara da katılmazken toplantı çıkışında doyurucu açıklamalar gelmedi. Özellikle seçimin galibi Yeni Demokrasi ve PASOK tarafından oluşturulmaya çalışılan koalisyo Yunanistan’ın önceden verdiği sözlere sadık görünürken diğer alternatifler başka çözümlerden söz ediyorlar. Cumhurbaşkanı teknokrat ve bi-partizan bir hükümet önerirken bu teklif de bugün değerlendirilecek. Ülkede görüşmelerden sonuç alınamazsa Haziran ayında yeni seçimlere gidilecek. Bugünkü kriz takviminde saat 10:00 itibariyle 436 milyon Euro’luk bono ödemesine karar verilecek. Ödeme yapılmazsa ülke temerrüde düşmüş sayılacak, yapılması halinde ise borç yapılandırmasını kabul eden yatırımcıların itiraz edebilecekleri düşünülüyor. Saat 14:00 itibariyle ise Cumhurbaşkanı Papoulias ve Altın Şafak Partisi dışındaki partiler görüşme yapacaklar.

YATIRIMCILAR TEDİRGİN, ALTIN DÜŞÜYOR

Ülkenin Euro Birliği’nden çıkmak zorunda kalacağını düşünen yatırımcılar bu aksiyonun devamında varlık fiyatlarının gerileyeceğini speküle ediyorlar ve satışa yöneliyorlar. Euro / Dolar 1.2832’den güne devam ederken % 0.07’lik tepki hareketi görülüyor. Dolar Endeksi ise 80.66’da. Piyasa türbülansa girdiği zaman tipik olarak kuvvetlenen ABD Doları emtiayı da vuruyor. S&P Spot Emtia Endeksi 1998’den bu yana en kötü performansı sergilerken, 24 maddeden oluşan endeks dün % 1.06 değer yitirdi. Bugün de toparlanamayan endeksin bileşenlerinden petrolde baskı sürüyor. ABD tipi ham petrol varil başına 94.29’a inerken bugün açıklanacak olan stokların son 21 yılın zirvesine çıkması beklentisi hakim. Avrupa’da bugün açıklanması beklenen Euro Bölgesi büyüme verisinin de yardımcı olması beklenmiyor. Brent petrol 111.08’den alıcı buluyor. Brezilya ve ABD’den güncellenen soya satışları fiyatları yeşilde tutarken Avustralya’dan gelen arz yönlü haberler de buğdaya destek veriyor ve yükseliş % 0.42 düzeyinde. Çin’den gelen yabancı yatırımların 6. Ayda da düştüğü haberi ve ülke ekonomisine ilişkin PIMCO tarafından yapılan kötümser tahminler psikolojilerin bozulmaya devam etmesine yardımcı oluyor. Devamında ise en büyük alıcısı olduğu bakırda COMEX kontratları % 0.75 geriliyor. Çok yatırımcı tarafından takip edilen değerli metaller ise paladyum ve platin dışında geriliyorlar. Spot altın ons başına 1.553 dolara düşerken yatırımcılar yeni destekler arıyorlar. Nakit gümüşte ise gelinen seviye 28.09 dolar.

ABD’DEN ASYA’YA

JP Morgan’ın CIO bölümünde 2 milyar dolardan fazla zarar etmesinin ardından % 9 düşen hisseler dün de % 3’ten fazla gerilerken banka hisseleri % 2.5 geriledi. S&P 500 Endeksi % 1.11 düşerken gelinen seviye 1.338 puan oldu. Vadeli işlemlerde ise gün içinde gelecek haber akışının fiyatları toparlayabileceği beklentisiyle alımlar görülüyor ve yükseliş % 0.38’de. Bugün açıklanacak perakende satışların ekonominin son durumunu işaret etmesi beklenirken, TÜFE verisinin ise FED’in elinin ne kadar rahat olduğunu göstermesi bakımından merakla bekleniyor. Çİn ile Filipinler arasındaki gerginlik Filipinler Borsasını aşağı iterken para birimi Pezo % 0.07 düşüşte. Hindistan’da ise artan stress Rupi’yi aşağı çekiyor ve ABD Doları’na karşı 5 ayın dibine indi, ülkenin merkez bankasının piyasada kura müdahale ettiği konuşuluyor ve Rupi % 0.11 yükseliyor. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.04 yukarıda. MSCI Asya Endeksi % 0.8 düşüşte. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi % 0.96 düşüşte ve munzam indirimine rağmen hisseler tutunamıyorlar. Japonya’da ise Nikkei 225 Endeksi % 0.96 düşüşte.

YURT İÇİNDE ‘EK PARASAL SIKILAŞTIRMA’ YOK

İstisnai gün olarak da bilinen ek sıkılaştırma dün uygulanmadı. Dış etkenlerle gerileyen TL varlıklar merkezden gelmeyen destekle de destek bulamadı. Diğer yandan saat 10:00 itibariyle miktar bazlı fonlama yapılsa da piyasada oluşan ortalama fonlama maliyetinin yüksek kaldığı görülüyor. Miktar bazlı fonlama ya da ihale TCMB’nin politika faizi olan 1 haftalık repo faizinden bankacılık sistemine fonlama yapmasına deniyor. Gösterge faiz günü % 9.56’dan tamamlarken uzun vadeli kağıtlarda satış daha sert oldu. 10 yıllık tahvilin bileşik faizi günü % 9.27’den kapattı. Türk Lirası bugüne Dolar’a karşı 1.8090’dan başlıyor. Sepet Kur 2.0657’de. Borsa cephesinde ise hızla akan kar rakamları ve TL takip ediliyor. Yurt dışındaki satışlara paralel gerileyen endekste TL’nin de benzer kurlar ayarında değer yitirmesi satışları artırdı. 57.853 puana inen ve % 1.73 düşen endekste banka hisseleri % 2.39 düşerken sanayi hisseleri % 1.26 düştü.
 

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü