Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'da ekonominin daraldığına işaret etmesi beklenen verilerin öncesinde kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in ülkenin 26 bankasının kredi notunu düşürmesi be Yunanistan'daki hükümet krizinin, ülkenin eurodan çıkacağı spekülasyonunu artırmasıyla Asya Borsaları geriledi.

Avrupa'yı en büyük pazarı olarak gören cam üreticisi Nippon Sheet Glass Co., düşen talepten ötürü bu yıl Avrupa'daki üretiminin bir kısmını durdurabileceğini açıklamasının ardından yüzde 1 değer kaybetti. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd. metal fiyatlarındaki düşüşün ardından yüzde 2.2 geriledi. Çin'in en büuük imar şirketi China Overseas Land&Investment Ltd., Şanghay'da konut alımı kurallarının sıkılaştırıldığı haberinin ardından yüzde 1 düştü.

Yatırımcıların Yunanistan eurodan çıkarsa, Portekiz, İspanya ve İtalya'nın da çıkabileceğini düşündüğüne dikkat çeken AMP Capital Investors Ltd.'ın yaıtırm stratejisi müüdürü Shane Oliver, bu durumun Avrupa'daki güveni daha da kötüleştireceğini söyledi. Oliver, "İyi bir haber olabilecekse de, Yunanistan ayrılırsa belirsizlik çok daha artacak" dedi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 kayıpla 117.04 puana geriledi. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 3 hisse düştü. Asya Pasifik Endeksi 5. gününü de ekside kapayarak 16 Ocak'tan bu yana en düşük kapanışına yöneldi. Endeks 29 Şubat'ta kaydettiği bu yılın zirvesinin yüzde 9 altında seyrediyor.