Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa ve Çin'de büyümenin yavaşlamasının, gelişen piyasa varlıklarının talebini azaltacağı spekülasyonu üzerine Asya paraları geri adım attı. Güney Kore wonu 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in 26 İtalyan bankasının kredi notunu düşürmesi ve Yunanistan'daki hükümet krizinin etkisiyle Güney Kore wonu 5. gününde de değer kaybederken, Tayland bahto da Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Management Co., Çin ekonomisinin son 13 yılın en yavaş büyümesini kaydedebileceğini öngördü. Bugün Avrupa'da açıklanacak ekonomik verilerin de Euro Bölgesi ekonomisinin 2009'dan bu yana ilk kez daraldığına işaret etmesi bekleniyor.

Çin'den gelen olumsuz veriler ve Yunanistan'daki belirsizliklerden ötürü piyasalardaki kaygının devam ettiğini belirten Macquarie Group Ltd.'ın Asya Döviz stratejileri müdürü Nizam İdris, piyasanın, Asya paraları konusunda ihtiyatlılık eğiliminde olduğunu söyledi.

Won, dolar karşısında yüzde 0.4 zayıflayarak 1,154.25 seviyesine geriledi. Endonezya rupisi yüzde 0.4 değer kaybederek 9,270'e, Filiğin pezosy yüzde 0.2 düşüşle 42.783'e ve Tayvan doları da yüzde 0.1 kayıpla 29.533'e düştü. Tayland bahtı yüzde 0.1 zayıfladı ve 31.38 düzeyine geri çekildi.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 3. gününde de düşüş kaydederek 17 Ocak'tan bu yana en düşük sevieyesine işaret etti. Endeksin 60 günlük volatilitesi yüzde 2.82 ile bu ayın zirvesinde seyretti. MSCI Asya Pasifik Endeksi de yabancı yatırımcıların Endonezya, Güney Kore, Tayvan ve Tayland varlıklarını yüzde 3.9 milyar dolar azaltması üzerine 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.