Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İtalyan Bankalar Birliği, uluslararası kredi derecelendirme kuruyuşu Moody's'in 26 İtalyan bankasının kredi notunu düşürmesini İtalya'ya yönelik saldırı olarak değerlendirdi.

Birlik yaptığı yazılı açıklamada, kararın, sorumsuz, anlaşılmaz olduğunu ve haklı görülemeyeceğini belirterek, bunun İtalya'ya, İtalyan şirketlerine, ailelerine ve vatandaşlarına karşı saldırı olduğunu ifade etti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının aldığı taraflı ve çelişik kararlarla birlikte bir kez daha piyasaları istikrarsızlaştıran bir unsur olduğunu doğruladığını kaydeden İtalyan Bankalar Birliği, Avrupalı yetkililere, kredi kuruluşları için daha ciddi düzenlemeler yapılması çağrısında bulundu.

Moody's, bu sabah aralarında UniCredit ve Intesa Sanpaolo'nun da bulunduğu 26 İtalyan bankasının uzun vadeli borç ve mevduat notlarını 1-4 basamak aralığında düşürmüş, kredi not görünümlerini ''negatif'' olarak belirlemişti.

Kuruluş, kararda ülke ekonomisi ve finansal sektörün giderek kötüleşen koşullarının etkili olduğu belirterek, notların, Avrupa ve İtalya'da olumsuz ekonomik koşullarda İtalyan bankalarının kırılganlığını yansıttığını vurgulamıştı.