Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Yunanistan'ın eurodan çıkmak zorunda kalabileceği endişelerinin daha da artmasının olumsuz etkisini yaşıyor. Bunun sonucu, gösterge endeks Stoxx Europe 600, bu yılın en düşük seviyesini daha da aşağıya itti.

Banka hisseleri, Yunanistan Merkez Bankası başkanının, vatandaşların 6 mayıs seçimlerinden bu yana bankalardan 700 milyon euro (891 milyon dolar) çektiğini kaydetmesinin ardından değer kaybetti. BHP Billiton Ltd., bakırın son dört ayın en düşük seviyesine inmesinin etkisi ile yüzde 2.7 geriledi.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.9 düşerek, Londra saati ile 08:01'de 243.67 puana geriledi ve bu yılın en düşük seviysine indi. Endeks 16 Mart'ta gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 10 geriledi. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 gerilerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.6'lık sert bir düşüş gerçekleştirdi.

Londra'da Capital Spreads traderlarından Nam Truong, "Yunan draması küresel piyasalar üzerinde yük oluşturmaya devam ediyor" dedi ve "Yunanistan'da kemer sıkma karşıtı partilere desteğin artması ile birlikte, ülkenin eurodan çıkma ihtimali artıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx 600 Endeksi, Yunanistan'da hükümetin kurulamamasının ardından seçimlere gidileceğinin açıklanamasının ardından, dün düşerek, kayıplarını ikinci güne taşıdı ve 2012 yılının kazançlarının tümünü geri verdi. ABD ve Asya hisse senetleri de küresel satış dalgasının genişlemesine yardımcı oldu.

Euro, Yunan liderlerin bugün Atina'da ara hükümet kurma konusunda görüşmelere başlamasından önce son dört ayın en düşük seviyesine yaklaştı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias'ın bir teknokrat hükümeti kurulması için parti liderleri nezdinde yaptığı aracılık dün başarısızlıkla sonuçlanmıştı.