Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Merkez Bankası Başkanı George Provopoulos, Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias'a, derinleşen siyasi kriz ortamında, Yunan halkının paralarını bankalardan çekmeleri ile birlikte, finans kruuluşlarının hayatta kalma endişesi taşıdığını söyledi.

Cumhurbaşkanı'nın Parti liderleri ile 14 Mayıs'ta biraraya geldiği toplantının dün yayınlanan metnine göre, Merkez Bankası Başkanı Provopoulos, Cumhurbaşkanı Papoulias'a, Yunan halkının 700 milyon euro (891 milyon dolar) çektiğini ve durumun daha da kötüleşebileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, "Provopoulos  bana, elbette panik yok, ancak paniğe dönüşebilecek büyük bir korku var, dedi" şeklinde görüş bildirdi.

Yunanistan'ın eurodaki geleceği, 6 Mayıs'taki sonuçsuz seçimlerden sonra ortaya çıkan siyasi kilitlenmeden dolayı şüpheli hale geldi. Cumhurbaşkanı Papoulias dün seçim çağrısında bulunmak zorunda kaldı. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, yeni seçimlerin Yunanistan'ın eurodan çıkışı konusunda referandum olacağını söyledi.

Massachusetts'te Tufts University ekonomi profesörlerinden  Yannis Ioannides, "Yunanistan bankalarından mevduatın çekilme riski çok ciddi bir problem" dedi ve "Avrupa Merkez Bankası, yayılma riskini önleyebilmek için, bölge bankalarındaki mevduatlara garanti vermek ihtiyacında. " yorumunda bulundu.  Ioannides, "Bu, bankalardan mevduat kaçışını önlemenin tek yolu: Sözler değil, ancak icraat" şeklinde görüş bildirdi.

Atina'nın merkezinde bankalar bugün normal şekilde açık ve banka şubelerinde olağan dışı bir hareket yok. İşletme ve hanehalkının Yunan bankalarındaki toplam mevduatı Mart ayı itibariyle 165.4 milyar euro tutarında. 2011 yılında mevduat yüzde 17 ya da 35.4 milyar euro düşmüştü.